Ovaj recept je savršen za porodične nedelje, večere s prijateljima ili kad želite nešto utešno – a dovoljno je jednostavan da postane vaš novi klasik.
Ako tražite obrok koji će zasititi celu porodicu, ne tražite dalje – pastirska pita je pravi pogodak! Bilo da je zovete engleskom musakom, „cottage pie“ ili klasičnom pastirskom pitom, jedno je sigurno: ovo jelo nestaje sa tanjira dok kažete "još jedno parče".
Kombinacija mlevenog mesa u sosu i mekanog krompir pirea zapečenog do zlatne boje oduvek je bila dobitna – i što je najbolje, ne zahteva sate provedene u kuhinji. Možete je čak i zamrznuti i sačuvati za dane kada nemate inspiraciju za ručak.
Sastojci:
- 1 kašika suncokretovog ulja
- 1 veća glavica crnog luka (sitno seckana)
- 2-3 šargarepe (srednje veličine, rendane ili sitno seckane)
- 500 g mlevenog mesa (govedina ili jagnjetina)
- 2 kašike paradajz pirea
- malo vorčester sosa (po ukusu)
- 500 ml goveđeg bujona
- 900 g krompira (iseckanog na kockice)
- 85 g putera
- 3 kašike mleka
Priprema:
- U dubljoj tiganju zagrejte ulje, pa dodajte luk i šargarepu. Dinstajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i zamirišu.
- Pojačajte temperaturu, dodajte mleveno meso i propržite ga dok ne porumeni.
- Umešajte paradajz pire i nekoliko kapi vorčester sosa. Dinstajte još nekoliko minuta.
- Nalijte goveđi bujon, sačekajte da proključa, pa krčkajte oko 40 minuta, polupoklopljeno.
- Za to vreme, skuvajte krompir u slanoj vodi, procedite, pa ga izgnječite s puterom i mlekom – dobijeni pire treba da bude kremast i gladak.
- Uključite rernu na 180°C, pa nauljite vatrostalnu posudu. Na dno rasporedite meso, a preko stavite pire. Poravnajte viljuškom da dobijete rustičan izgled.
- Pecite 20–25 minuta, dok se na vrhu ne pojavi zlatna korica i mehurići sa ivica.
Ostavite jelo da „odmori“ 5 minuta pre služenja – ako uspete da izdržite toliko!
Bonus video:
Lignje na morski način