preukusno

Recept za najlepši letnji ručak gotov za 30 minuta! Pastirska pita, jelo kojeg ne znate koliko je dosta

Ovaj recept je savršen za porodične nedelje, večere s prijateljima ili kad želite nešto utešno – a dovoljno je jednostavan da postane vaš novi klasik. 

SAVRŠEN RUČAK ZA TOPLE LETNJE DANE, BRZ, UKUSAN I ZASITAN foto: Shutterstock

Ako tražite obrok koji će zasititi celu porodicu, ne tražite dalje – pastirska pita je pravi pogodak! Bilo da je zovete engleskom musakom, „cottage pie“ ili klasičnom pastirskom pitom, jedno je sigurno: ovo jelo nestaje sa tanjira dok kažete "još jedno parče".

 

Kombinacija mlevenog mesa u sosu i mekanog krompir pirea zapečenog do zlatne boje oduvek je bila dobitna – i što je najbolje, ne zahteva sate provedene u kuhinji. Možete je čak i zamrznuti i sačuvati za dane kada nemate inspiraciju za ručak.

Sastojci:

 

  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 1 veća glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2-3 šargarepe (srednje veličine, rendane ili sitno seckane)
  • 500 g mlevenog mesa (govedina ili jagnjetina)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • malo vorčester sosa (po ukusu)
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 900 g krompira (iseckanog na kockice)
  • 85 g putera
  • 3 kašike mleka

Priprema:

 

  • U dubljoj tiganju zagrejte ulje, pa dodajte luk i šargarepu. Dinstajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i zamirišu.
  • Pojačajte temperaturu, dodajte mleveno meso i propržite ga dok ne porumeni.
  • Umešajte paradajz pire i nekoliko kapi vorčester sosa. Dinstajte još nekoliko minuta.
  • Nalijte goveđi bujon, sačekajte da proključa, pa krčkajte oko 40 minuta, polupoklopljeno.
  • Za to vreme, skuvajte krompir u slanoj vodi, procedite, pa ga izgnječite s puterom i mlekom – dobijeni pire treba da bude kremast i gladak.
  • Uključite rernu na 180°C, pa nauljite vatrostalnu posudu. Na dno rasporedite meso, a preko stavite pire. Poravnajte viljuškom da dobijete rustičan izgled.
  • Pecite 20–25 minuta, dok se na vrhu ne pojavi zlatna korica i mehurići sa ivica.

 

Ostavite jelo da „odmori“ 5 minuta pre služenja – ako uspete da izdržite toliko!

 

Bonus video:

Lignje na morski način