Ukoliko uživate u jelima od zapečenog krompira, ovaj letnji klasik je nešto što morate da probate.
Postoji mnogo specijaliteta od krompira zbog čijih fotografija kreće voda na usta, a zapečene kriške sa sirom spadaju u neprevaziđena jela za letnje dane.
Pripremaju se bez mesa, a dovoljno je služiti ih uz salatu i dobiti potpun i hranljiv ručak. Sve je gotovo na tili čas i nema šanse da ne uspe!
Sastojci:
- najmanje 500 g krompira
- 1-1½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice mlevene paprike
- ½ kašičice crnog luka u prahu
- ½ kašičice belog luka u prahu
- 3 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 1 ½ šolje mleka
- 2 šolje rendanog kačkavalja
Priprema
- Operite krompir, pa ga isušite papirnim ubrusima i isecite na vrlo tanke kriške.
- Dodajte so, biber, mlevenu papriku, prah od crnog i belog luka, pa mešajte dok krompir ne bude lepo pokriven začinima i sklonite na stranu.
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i podmažite uljem posudu za pečenje.
- U tiganju ili šerpici otopite puter, pa u to umutite brašno, promešajte da se sjedini i dodajte mleko i jednu šolju rendanog sira, promešajte i sklonite na stranu.
- Poređajte krompir vertikalno, pa prelijte ovim sosom od mleka i sira, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 30 minuta, pa sklonite foliju, dodajte preostali kačkavalj i pecite još 30-50 minuta.
Za kraj ukrasite po želji, recimo peršunom.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak
( Glossy, T.S.R. )