zdrava i preukusna

Recept za najlepšu domaću orahovaču: Samo stavite u teglu 20 mladih oraha i napraviće se sama

Orahovača je bogata jodom i vrlo je ukusna, pa ne čudi što je izbor mnogih, naročito žena, koje vole slatka pića 

STARINSKI RECEPT ZA ORAHOVAČU OD 20 ORAHA foto: Shutterstock / New Africa

Mladi orasi već su uveliko spremni za prirpemu ukusnog pića koje obožavaju ljudi širom sveta, a u Srbiji je naročito popularna. To i ne čudi, jer su je naše bake pravile pre mnogo godina i to baš po ovom receptu.

 

Ono što je važno jeste da orasi budu mali, mladi, jer u suprotnom orahovača će biti jaka, opora i mnogo gorka.

 

Mladi orasi imaju veliku količinu joda, a s obzirom da ih ne možemo konzumirati sirove, jer su mnogo gorki, evo načina da njihove minerale iskoristimo na najbolji način.

Evo kako da napravite domaći liker od oraha.

 

Potrebno je:

 

  • 20 mladih, zelenih oraha
  • 1 l rakije (lozovača, šljivovica...)
  • šećer (u težini oraha)
STARINSKI RECEPT ZA ORAHOVAČUfoto: Shutterstock / New Africa

Priprema:

 

U veliku teglu ili flašu sa širokim grlom stavite oprane orahe, pa odozgo šećer i sipati rakiju. Najbolje je da birate sitnije orahe, jer su oni mlađi i orahovača onda neće biti mnogo gorka.

 

Zatvorite teglu i stavite je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno da protresete teglu.

 

Nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postaje potpuno crna i gusta. Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.

 

Prema narodnim preporukama, potrebno je čašicu ovog pića popiti svako jutro na prazan želudac.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Ovako se čisti kokos