Odaberite svoj omiljeni slani ili slatki namaz i uživajte.
Ideja za doručak ili večeru nikad dosta, jer nam se uvek čini da vrtimo "jedno te iste obroke":
Ako ste se umorili od jaja, sendviča, kaša ili pita, možda je pravo vreme da isprobate ovaj recept za uštipke bez jaja.
Priprema ovih uštipaka je veoma jednostavna i brza, a prednost uštipaka jeste što možete da ih jedete i uz slatke i uz slane namaze i da tako sa svim ukućanima uživate u predivnom obroku.
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna
- 200 g heljdinog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 dl jogurta i
- po potrebi mlaka voda
Priprema:
Pomešajte kvasac sa šećerom i solju da se aktivira. Potom pomešajte obe vrste brašna sa kvascem i jogurtom.
Dok mešate, dodajte postepeno mlaku vodu.
Testo treba da bude mekano, pa ga ostavite malo da narasta.
Kada prođe pola sata, premesite ga i ostavite još jednom da naraste.
U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
Nauljite kašiku i njom spuštajte testo u vrelo ulje. Pazite prilikom okretanja uštipaka, ili ih kašikom okrenite, ili protresite šerpu.
Gotovo uštipke stavljajte na salvetu kako bi upila svu nepotrebnu masnoću.
BONUS VIDEO
OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime