Oljuštiti mladi krompir ili ne prvo je što nam pada na pamet pred pripremu ručka ovih dana.
Generalno, kora mladog krompira je jestiva nakon termičke obrade i hoćete li je skinuti ili ne stvar je vašeg ličnog ukusa, a postoje neke situacije u kojima je čak preporučljivije da je ne ljuštimo.
Ono što je najvažnije jeste da se, ukoliko odlučite da ne uklanjate koru s krompira, dobro operete krompir pod mlazom mlake vode i očistite ga četkom za povrće. Tako ćete ukloniti prljavštinu, bakterije i ostatke pesticida. Zatim, odsecite sve kraste, klice izelene i braon mrlje.
Takođe, kad ostavljate koru, posebno je važno da mlad krompir dobro skuvate kako bi kora bila mekana.
Kada mladi krompir ne mora da se ljušti?
1. Kada želite da iskoristite baš sve nutritivne prednosti.
U krompirovoj kori nalazi se mnogo hranljivih materija koje će biti od koristi organizmu: puna je vlakana, što je značajno za varenje, a odličan je izvor gvožđa, cinka, kalcijuma, vitamina B i vitamina C.
2. Ako je krompir vrlo mlad.
Sitan, mladi krompir, prvi u sezoni, vrlo je ukusan s korom i obično premali da bi se lako oljuštio. Ako ostavite koru, to neće remetiti ni teksturu ni ukus jela.
3. Kad želite bolju teksturu čorbe.
Guste čorbe, kremaste čorbe i gusti čorbe obično imaju bolju teksturu ako ostavite koru. Za to će najbolji biti krompir bogat skrobom, koji se lako raspada, poput žutog krompira i sorti Russet i Yukon Gold. Za guste čorbe, izaberite onaj koji se ne raspada brzo prilikom kuvanja, poput crvenog krompira.
Ako koristite krompir s debljom korom, poput sorte Russet, isecite ga na manje delove da ne biste imali problema s gutanjem velikih komada kore.
4. Kad želite da vam prženi ili pečeni krompir bude hrskav.
Premažite krompir uljem i dodajte prstohvat soli i mladi krompir koji ima koricu biće hrskaviji.
BONUS VIDEO
Nutricionista: Do 2030. svako drugo dete će biti gojazno