iznenadićete se

Kako se jedu listovi jagoda? Puni su polifenola, koji snižavaju rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa...

Svi delovi jagoda su i jestivi i superzdravi, a pre nego što iskoristite listove dobro ih pogledajte kako biste bili sigurni da dobijate baš ono što treba vašem organizmu.

Jagode sadrže i vlakna, pa blagotvorno deluju na probavni sistem, regulišu nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.foto: Malivan_Iuliia/Shutterstock

Mnogi su makar jednom tokom pranja ili seckanja jagoda poželeli da stave ceo plod u usta, ali su se predomislili pri pogledu na zelene listove.


Ono što nisu znali jeste da su svi delovi jagoda jestivi – "meso", listovi, pa čak i stabljika. Ali zašto onda nikad ne čujemo da neko jede i zeleni deo ove biljke?


Ne samo što je bezbedno jesti sve delove jagode nego bi listovi i peteljka mogli da budu korisni za zdravlje.

Listovi sadrže znatno više polifenola nego sam plod – kaže registrovana dijetetičarka Čelsi Edvards za Southern Living. – Polifenoli u telu imaju antioksidansno dejstvo, što znači da pomažu u snižavanju rizika od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a takođe su i antiinflamatorni.

 

Listovi jagode su bogati vitaminom C, gvožđem i kalcijumom, kao i taninima.foto: Shutterstock / Happy_food_photo

Američki Nacionalni centar za biotehnološke informacije navodi da ima dokaza da upotreba listova i proizvoda od listova jagoda ima mnoge koristi, uključujući antioksidativnu aktivnost, antibakterijske i antifungalne efekte, kao i protivupalno dejstvo.


Kako se jedu peteljke jagoda?


Ukoliko planirate da probate i ovaj deo svačije omiljene prolećne voćke, Edvardsova preporučuje da se listovi – kao što činimo i sa samim plodom – temeljno očiste pre jela.


Kako on savetuj, odmah treba da se bace listovi koji su smeđi i da se dobro operu pre konzumiranja.

 

Listovi jagoda su i dekorativni i zdravifoto: Liudmyla Chuhunova/Shutterstock

Zašto ljudi ne jedu peteljke i listove jagoda?


Iako su, dakle, svi delovi jagoda bezbedni za jelo, ne čujete često (ili nikada) da neko tako uživa u ovom voću.

 

Objašnjenje ne postoji, ali je verovatno to posledica više faktora: gorči ukus, tekstura na koju nismo navikli, zabrinutost zbog toga je li lišće dobro oprano, kao i zato što se u mnogim kulturama peteljke i listovi voća uglavnom bacaju.


BONUS VIDEO

Kako pravilno oprati jagode?