pravi domaći

Osveženje s bezbroj zdravstvenih prednosti: Sok od ruže se maltene pravi sam, a divnog je ukusa i riznica antioksidanasa

Đulsija, domaći sok od ružinih latica, može da se pripremi na mnogo načina, a možda i najbolji je onaj koji gotovo da ne traži nimalo truda.

Domaći sok od ružinih laticafoto: Melica/Shutterstock

Ruže obično vidimo kao najlepši ukras svakom dvorištu u letnjim danima, ali one mogu da se koriste u razne svrhe, pa i za pripremu osvežavajućeg i zdravog domaćeg soka.


On ima više dokazanih zdravstvenih prednosti, a samo neke od njih su:

  • bogat je antioksidansima, poput flavonoida i polifenola, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima,
  • pomoć pri varenju,
  • umirujuće dejstvo,
  • bolje zdravlje kože zbog antioksidanasa,
  • podrška imunitetu,
  • diuretičko dejstvo...


Iako sok od ruže nije lek niti zamena za bilo kakvu terapiju, on obiluje hranljivim materijama koje će značiti organizmu. Čak i ako ga ne pijete zbog zdravstvenih koristi, fenomenalnog je ukusa i odlično osveženje u toplim danima, a priprema se vrlo lako.

 

Priprema soka od ružinih latica u staklenoj teglifoto: agrofruti/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 litar vode
  • šaka ružinih latica (dve ako želite da sok bude jači)
  • 1-2 limuna (ili kesica limuntusa)


Priprema

  1. Dobro operite latice i stavite ih u staklenu teglu.
  2. Pospite sokom od limuna ili kesicom limuntusa, pa nalijte vodu do vrha tegle i zatvorite je dobro.
  3. Stavite teglu na direktno sunce, da odstoji od pet do sedam dana, uz povremeno mešanje.
  4. Potom, izvadite latice, procedite sok i sipajte ga i staklenu bocu.

Tako pripremljen sok treba da se služi u odnosu 1/3 sok, 2,/3 voda i šećer po ukusu.

 

BONUS VIDEO

Kako se sprema kafanska čorba?