zdravo i korisno

5 načina da iskoristite peteljke i listove jagoda: Bacamo ih bez razmišljanja, a pravo su malo blago

Ako vam listovi i peteljke nisu privlačne za jelo, to ne znači da su automatski za smeće. Naprotiv, postoji mnogo toga za šta možete da ih upotrebite svakog dana!

Svi delovi jagoda su jestivifoto: Vitalii Stock/Shutterstock

Za većinu je priprema jagoda nešto što radimo mehanički, bez mnogo razmišljanja: operete ih, odsečete peteljke s listovima i i bacite ih, pa se fokusirate na sočne, rumene plodove.


I već ste napravili grešku – ne samo što su svi delovi jagoda (da, ukljujući list i dršku!) jestivi nego, ako vam baš i nisu privlačni za jelo, postoji mnogo načina da se oni iskoriste.


Listove i peteljku jagoda možete čuvati u frižideru nekoliko dana ili u zamrzivaču nekoliko meseci ukoliko su u hermetički zatvorenoj posudi. Ali šta onda s njima?

5 načina da upotrebite peteljke i listove jagoda


1. Aromatizovana voda


Ubacite zelene delove jagoda u staklenu teglu, pa ih prelijte vodom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom ih izvadite i dobićete osveženje fenomenalnog ukusa i s hranljivim materijama kakve čaša vode prethodno nije imala.


2. Aromatizovano sirće


Pre nego što prelijete salatu ili sos alkoholnim sirćetom, sipajte ga u jednu posudu i u nju ubacite peteljke jagoda. Ostavite da odstoji oko sat vremena, pa ih izvadite i potom nastavite s pripremom sosa ili salate. Ukus će biti bogat i još više osvežavajući!

 

Jagode sadrže i vlakna, pa blagotvorno deluju na probavni sistem, regulišu nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.foto: graja / Alamy / Profimedia

3. Za osvežavajuće alkoholno piće


Dodajte svom omiljenom piću, poput votke, džina ili ruma, slatki miris i aromu jagoda tako što ćete preliti peteljke, listove i malo mesnatog dela koji ostaje prilikom čišćenja voća. Promešajte, ostavite da odstoji oko dva dana, pa procedite i bićete oduševljeni rezultatom.


4. Za ukusniji smuti


Ako uživate u zdravim zelenim sokovima na početku dana, bilo zbog dijete, bilo zato što brinete o svom zdravlju i imunitetu, mešavini kelja i spanaća će još lepši ukus dati zeleni deo jagoda. Tada za lepši ukus možete da ubacite i cele jagode.


5. Za prijatniji čaj


Kad prelivate kesice čaja ili suve listove vrelom vodom, dodajte i peteljke i listove jagoda i ostavite da odstoji poklopljeno 10 minuta.

 

BONUS VIDEO

Porodica Martinović gaji četinare, ruže i organske jagode