prava poslastica

Pronašli smo originalni recept za italijanski sladoled od limuna: Spreman je očas posla, a ukus je – letnja čarolija!

Spremni za dašak Mediterana u svom frižideru?

Ovaj recept će vas oduševitifoto: Youtube / Printscreen / @VeggieWorldRecipes

Kad su u pitanju letnje poslastice, Italijani su pravi majstori ukusa i estetike. Jedna od njihovih omiljenih osvežavajućih čarolija jeste upravo sladoled od limuna poslužen u prepolovljenim limunima – elegantno, mirisno i neodoljivo osvežavajuće.

 

Ovaj dezert ne samo da očarava ukusom, već i izgledom, jer svaka kriška postaje mala prirodna činija za savršen sorbe. Idealno za posluženje tokom letnjih večera, zabava na otvorenom ili jednostavno kada želite da impresionirate goste nečim autentičnim i jednostavnim.

 

Pravi se sa samo nekoliko sastojaka, ali uz puno ljubavi – baš onako kako to rade prave italijanske nonne

 

Originalni recept za sorbetto al limone

 

  • 6 neprskanih limuna (većih i čvrstih)
  • 200 ml sveže ceđenog limunovog soka (otprilike od 6 limuna)
  • 200 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica rendane kore limuna Po želji: 1 belance (za penastiju teksturu) ili kašika likera od limuna (npr. limoncello)

 

Priprema:

 

  1. Operite limune temeljno, pa ih presecite na pola po dužini. Pažljivo izdubite unutrašnjost pomoću kašičice, pazeći da ne oštetite koru – ona će služiti kao činijica za sladoled. Stavite izdubljene polovine limuna u zamrzivač dok pripremate fil.
  2. U šerpici zagrejte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne rastopi. Dodajte rendanu koru limuna i kuvajte još 1 minut, pa sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi.
  3. U ohlađeni sirup umešajte limunov sok. Po želji, dodajte malo limoncella za dodatnu aromu ili lagano umućen belanac za vazdušastiju teksturu (belance je opciono, ali daje strukturu kao kod italijanskog sorbeta).
  4. Smesu sipajte u plitku metalnu posudu i stavite u zamrzivač. Na svakih 30–45 minuta viljuškom promešajte i razbijte kristale leda kako biste dobili glatki, kristalni sorbe. Ponavljajte postupak dok se smesa ne stegne (2–3 sata).
  5. Kada je sorbe gotov, izvadite polovine limuna iz zamrzivača i napunite ih sladoledom. Po želji, ukrasite svežim listićima nane ili komadićem kandirane kore limuna.
  6. Vratite punjene limune u zamrzivač još 15 minuta pre serviranja kako bi se dodatno steglo. Poslužite direktno iz kore – efekat je i vizuelno i ukusno nezaboravan!

 

Saveti:

 

  • Ako vam ostane viška fila, slobodno ga zamrznite u klasičnim kalupima za sladoled.
  • Ovaj sorbe je odličan i kao "paleta ukusa" između jela u višeslojnom meniju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)