Ako ste ljubitelj girosa, ova ideja za ručak je nešto što ne smete da zaobiđete narednih meseci. U pitanju je jelo koje je zasitno, osvežavajuće i fenomenalnog ukusa.
Mešavina svega najlepšeg što nudi grčka kuhinja – u jednom tanjiru!
Pun laganog pilećeg mesa, kremastog avokada i fete, uz grčki jogurt i izražen ukus luka i paprike, caciki piletina je jelo zaista vredno pažnje za one koji obožavaju caciki sos i giros.
Savršen je prolećni i letnji ručak, a najbolji deo je što priprema traje vrlo kratko.
Sastojci:
- 2 šolje punomasnog grčkog jogurta
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 600-700 g pilećih prsa ili bataka bez kostiju i kože, isečenih na kockice
- 6 čenova belog luka
- 2 male glavice luka
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašika origana
- crvena tucana paprika, so i crni biber
- 2 mala krastavca
- 1 avokado
- 2 kašike limunovog soka
- 1/4 šolje iseckanog svežeg mirođije
- so i biber po ukusu
- 170 g izmrvljenog feta sira
Priprema
- U činiji pomešajte grčki jogurt, maslinovo ulje, piletinu iseckanu na kockice, sitno seckan beli i crni luk, mlevenu papriku, origano, tucanu papriku i prstohvat soli i bibera. Ostavite da se marinira 15 minuta na sobnoj temperaturi ili do preko noći u frižideru.
- Zagrejte rernu na 220°C. Poređajte piletinu na podmazan pleh. Pecite 15 minuta, promešajte i pecite još 5-10 minuta ili dok se potpuno ne obradi termički.
- U međuvremenu, pomešajte krastavce, avokado, limun, mirođiju, so i biber.
- Servirajte tako što ćete staviti listove zelene salate na dno tanjira, pa poređajte komadiće piletine, zatim feta sir, pa mešavinu krastavca i avokada, a potom i mešavinu od jogurta. Po želji možete sve i da pomešate.
BONUS VIDEO
Ko je napravio najbolji giros u Komšiluku?
( Glossy, T.S.R. )