čik joj odolite

Eksplozija ukusa, zasitno, a lako: Caciki piletina – brz ručak u kojem ćemo uživati do oktobra

Ako ste ljubitelj girosa, ova ideja za ručak je nešto što ne smete da zaobiđete narednih meseci. U pitanju je jelo koje je zasitno, osvežavajuće i fenomenalnog ukusa.

Možete sve da pomešate ili servirate odvojeno delove jelafoto: OpenAI/chatgpt.com

Mešavina svega najlepšeg što nudi grčka kuhinja – u jednom tanjiru!


Pun laganog pilećeg mesa, kremastog avokada i fete, uz grčki jogurt i izražen ukus luka i paprike, caciki piletina je jelo zaista vredno pažnje za one koji obožavaju caciki sos i giros.


Savršen je prolećni i letnji ručak, a najbolji deo je što priprema traje vrlo kratko.


Sastojci:

 

  • 2 šolje punomasnog grčkog jogurta
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 600-700 g pilećih prsa ili bataka bez kostiju i kože, isečenih na kockice
  • 6 čenova belog luka
  • 2 male glavice luka
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašika origana
  • crvena tucana paprika, so i crni biber
  • 2 mala krastavca
  • 1 avokado
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1/4 šolje iseckanog svežeg mirođije
  • so i biber po ukusu
  • 170 g izmrvljenog feta sira


Priprema

  1. U činiji pomešajte grčki jogurt, maslinovo ulje, piletinu iseckanu na kockice, sitno seckan beli i crni luk, mlevenu papriku, origano, tucanu papriku i prstohvat soli i bibera. Ostavite da se marinira 15 minuta na sobnoj temperaturi ili do preko noći u frižideru.
  2. Zagrejte rernu na 220°C. Poređajte piletinu na podmazan pleh. Pecite 15 minuta, promešajte i pecite još 5-10 minuta ili dok se potpuno ne obradi termički.
  3. U međuvremenu, pomešajte krastavce, avokado, limun, mirođiju, so i biber.
  4. Servirajte tako što ćete staviti listove zelene salate na dno tanjira, pa poređajte komadiće piletine, zatim feta sir, pa mešavinu krastavca i avokada, a potom i mešavinu od jogurta. Po želji možete sve i da pomešate.

BONUS VIDEO

Ko je napravio najbolji giros u Komšiluku?