(MERA NA ŠOLJE)

Uskršnja pogača koju treba da proba svaka kuća: Mekana je, sočna, ostaje sveža danima i izgleda kao ukras

Ova unapređena varijanta domaćeg hleba koja se služi na Uskrs priprema se i brzo i lako, ali izgleda tako lepo da će delovati kao da ste za nju odvojili pola dana.

Domaći uskršnji venac, hleb-pogača od pletenice, ukrašena jajimafoto: Preppy Kitchen/YouTube Screenshot

Nema uskršnje trpeze bez pogače, a ako ove godine želite da probate nešto sasvim drugačije i još lepše, pogača u obliku venca nešto je što ne sme da se zaobiđe.


Ukrasna je, zasitna, mekana i fenomenalnog ukusa, a ide uz svako jelo!

 

Priprema se bez mnogo muke, tako da uspeva čak i početnicima u kuhinji, pa bi mogla da postane pecivo kojem ćete se vraćati svakog Uskrsa.

Sastojci:

Za testo

  • 1 šolja mlakog mleka (oko 240 ml)
  • 1 kesica suvog praška
  • ½ šolje (100 g) + 1 kašičica šećera
  • 4½ šolje brašna (oko 540 g)
  • 2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • ⅓ putera koji je odstajao na sobnoj temperaturi (oko 75 g)

 

Za premaz

  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica vode

 

Za dekoraciju:

 

Mekana uskršnja pogačafoto: Preppy Kitchen/YouTube Screenshot

Priprema


Za testo

  1. U mleko sipajte jednu kašičicu šećera i suvi kvasac, razmutite i ostavite da odstoji. Dodajte jaja, koja su odstajala na sobnoj temperaturi (nikako ne stavljajte direktno iz frižidera).
  2. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer i so, pa to postepeno sipajte u smesu od kvasca i jaja. Mešajte dok ne dobije gustinu neophodnu za mešenje, pa mesite dok ne dobijete fino, mekano testo.
  3. Postepeno dodajte puter sečen na kockice ili otopljen i nastavite da mesite dok testo ne bude elastično i glatko. Ostavite da odstoji pokriveno u nauljenoj posudi. Treba da se udvostruči i narasta oko 1,5-2 sata.
  4. Kad nadođe, izbušite testo, pa ga prebacite na blago pobrašnjenu podlogu, premesite i podelite na tri jednaka dela. Svaki oblikujte u dugačku traku, pa od njih napravite pletenicu.
  5. Prebacite pletenicu u okruglu tepsiju, koju ste obložili pek-papirom, tako što ćete oblikovati krug, pa utisnite krajeve da bi se zalepili.
Ukrasite uskršnji venac po željifoto: Preppy Kitchen/YouTube Screenshot

Za premaz

  1. Umutite jedno veliko jaje s kašičicom vode, pa time namažite testo.
  2. Ostavite da odstoji još pola sata, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta ili dok ne porumeni.

Na Uskrs služite ukrašeno farbanim uskršnjim jajima.

 

Priprema uskršnjeg venca, pogače od pletenice

 

BONUS VIDEO

Vlaški hleb pomana