SPREČITE TROVANJE

Šta je OPASNA ZONA i koje greške prave sve domaćice?Najsigurnije i najbrže metode za odmrzavanje hrane

Često nam se desi da zaboravimo da ranije izvadimo hranu iz zamrzivača, a onda odmrzavamo brzinski i rizikujemo da ozbiljno ugrozimo zdravlje   

IDEJE ZA PAMETNO ODMRZAVANJE MESA foto: Ahanov Michael/Shutterstock

I vama se sigurno nekada desilo da zaboravite da na vreme izvadite meso da se odledi iz zamrzivača. Onda, u očajanju stojite pred zaleđenim komadom i pitate se šta sada.

 

Umesto da meso ubacite u vreleu vodu i tako ga uništite postoje drugačiji načini da se to reši, brzo, lako i što je najvažnije bezbedno po zdravlje.

 

Ako to uradite pogrešno, vaša hrana može biti direktno u takozvanoj "opasnoj zoni", gde bakterije organizuju sopstvenu večeru o vašem trošku.

Šta je "opasna zona"?

 

"Opasna zona" je svaka temperatura između 4°C i 60°C, opseg u kojem se bakterije poput salmonele i E. coli brzo razmnožavaju. Vaš odrezak ili piletina ne smeju dugo da budu van frižidera, jer može lako doći do kvarenja hrane. 

ZAMRZNUTO MESO TEHNIKE ZA NAJBOLJE ODMRZAVANJE foto: Shutterstock / Ingrid Balabanova

Stvari koje treba zapamtiti prilikom odmrzavanja hrane:

 

 

  • Nikada ne odmrzavajte hranu na kuhinjskom pultu
  • Odmrzavanje u frižideru je najbezbednije, ali traje najduže
  • Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici je najbrže - ali odmah kuvajte
  • Koristite hladnu, tekuću vodu za brže odmrzavanje - ali držite pakovanje zapečaćeno
  • Kuvanje od smrznute je dobro za neke namirnice - ali prilagodite vreme kuvanja
  • Uvek proveravajte unutrašnjost hrane da biste izbegli nedovoljno kuvanu hranu
  • Odmrznite hranu na donjoj polici kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju

 

Dakle, sledeći put kada shvatite da je hrana još uvek čvrsto zamrznuta, preskočite nagađanje i izbegavajte "opasnu zonu", koristeći jednu od ovih pametnijih metoda.