PREUKUSNI

Dva posna i jedan mrsni, a od sva tri ide "voda na usta": 3 najlepša recepta za pasulj prebranac iz starog kuvara

Bilo da postite ili mrsite pasulj je uvek dobar izbor, a ako ga ovako spremite postaće omiljeno jelo na vašoj trpezi 

RECEPT ZA POSNI I MRSNI PASULJ PREBRANAC foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Period posta je izazovan, naročito za one osobe koje su zaposlene, pa moraju obroke da planiraju i nekoliko dana ranije. Najbolji način da sebi olakšate pripremu hrane jeste planirate unapred.

 

Priprema jela koja mogu dugu da stoje i da se po malo podgrevaju često je spas u danima posta, ali i van njega. Upravo zato donosimo tri sjajna recepta za pasulj prebranac, koji je toliko ukusan da ćete ga obožavati i van posta. 

 

Pred vama su dva posna recepta i jedan mrsni, a svima je jedno zajedničko - toliko su ukusni da će vam krenuti "voda na usta".

 

Hilandarski posni prebranac

 

Sastojci:

 

  • 500 g belog pasulja
  • 4 glavice crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 lista lovora
  • 2 kašike aleve paprike (slatke ili ljute)
  • 100 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
  • So i biber po ukusu
PREBRANAC NA HILANDARSKI NAČIN foto: Dani Vincek/Shutterstock

Priprema:

Pasulj potopite u hladnoj vodi preko noći.Sutradan, isperite ga, pa kuvajte 15 minuta. Bacite prvu vodu da biste uklonili gorčinu. Skuvajte pasulj do polumekane strukture sa lovorovim listovima, pa procedite.

 

Crni luk isecite na tanke trakice, a beli luk na sitne komadiće.

Na ulju propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i alevu papriku, pa sve dobro promešajte.

 

U vatrostalnu posudu stavite sloj pasulja, pa sloj proprženog luka.

Nastavite s ređanjem dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem pasulja.

 

Prelijte posudu toplom vodom (oko 200 ml) ili vodom u kojoj se kuvao pasulj. Pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 45 minuta. Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta da se stvori lepa korica.

 

Saveti: Možete dodati i suve šljive za dodatnu aromu.

Hilandarski prebranac najbolje se služi uz svežu salatu, kiseli kupus ili domaći hleb.

 

Savršen POSNI PREBRANAC po starinskom receptu

 

Sastojci:

 

  • 500 g pasulja tetovca
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 1/2 praziluka
  • 1 puna kašičica slatke aleve paprike i kašičica tucane, pola kesice crnog mlevenog bibera
  • po ukusu suvog biljnog začina
  • 1 crveni luk
  • 250-300 ml ulja

 

POSNI PREBRANAC NA STARINSKI NAČIN foto: Sergii Koval/shutterstock

Priprema:

 

Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti da provri. Potom procediti i baciti prvu vodu, zatim ponoviti postupak uz dodatak sitno iseckanog luka. Zatim ponovo procediti, pa prosuti i drugu vodu, pa naliti treću i ostaviti da kuva dok ne omekša. Praziluk naseći na tanke kolutiće, pa ga propržiti na malo ulja dok nepostane staklast.

 

U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao. Praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku. Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

 

Starinski recept za prebranac sa suvim rebrima

 

Sastojci:

 

  • 500 g krupnog pasulja tetovca
  • 200 g crnog luka
  • 200 g crvenog luka
  • veći praziluk
  • 400 g dobro sušenog mesa (mogu sušena rebra)
  • 2 komada suve paprike
  • 3 šargarepe
  • 3 lista lovora
  • ljuta papričica ili pola kašičice ljute, tuvane paprike
  • so, crni biber, aleva parika
PREBRANAC SA SUVIM REBRIMA foto: Shutterstock / AS Foodstudio

Priprema:

 

Pasulj očistiti, oprati i ostaviti u hladnoj vodi da prenoći. Sutradan ga stavite da se kuva i nakon što izbije ključ pustite ga da se kuva još 10 minuta. Prospite ovu vodu, pa sipajte toplu. Važno je da voda bude vruća jer ako nalijete hladnu, pasulj će se stvrdnuti, pa će mu trebati više vremena da se skuva. U drugoj posudi izdinstajte sitno seckane obe vrste luka i praziluk isečen na kolutiće. Nakon što omekša dodajte sitno seckanu šargarepu i nastavite da dinstate dok povrće u potpunosti omeška.

 

Pasulj zajedno sa vodom sipajte u dinstani luk i šargarepu, začinite sa biberom, alevom i tucanom paprikom (ili dodajte ljutu papričicu) so i lovorov list. Sve zajedno kuvajte još pola sata, a potom polovinu pasulja sipajte u dublju posudu ili šerpu, poređajte deblje kriške suvog mesa ili suva rebra, pa nalijte ostatak pasulja. Važno je da suvo meso ili rebra budu unutra i da ne izviruju iz pasulja. Odozgo poređajte sušenu pariku, stavite odozgo foliju i ubacite u zagrejanu rernu. Pecite sat vremena, pa proverite da li je pasulj kuvan. Skinite foliju i ostavite još 10 do 15 minuta da se prebranac zapeče i uhvati fina korica. Ne brinite ako ostane softa jer će to pasulj upiti, a biće sočniji.

 

Bonus video:

Šta su popeci - recept