Za ovaj jednostavan i brz recept nije vam potreban čak ni paradajz, a dobićete pikantan i ukusan sos koji može da se koristi za mnoga jela.
Paradajz sos je verovatno najpopularniji na svetu, a uglavnom se vezuje za italijansku kuhinju, iako je zastupljen širom sveta i pravio se dugo na prostorima današnje Španije, kao i u Južnoj i Severnoj Americi u prekolumbijskom periodu, odakle je paradajz i donet u Evropu.
Postoji mnogo načina da se pripremi ovaj pikantan sos koji se uglavnom služi uz ćufte ili jela s testeninom, s mesom ili bez njega, a odlično ide uz povrće, na prvom mestu uz dobro začinjen krompir.
Za to se često koristi svež paradajz, sitno seckan ili ispasiran, dok je i sok od paradajza vrlo popularan sastojak, a ostalo zavisi od ukusa.
Sastojci:
- 100 ml soka od paradajza
- 1 kašika ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
Priprema
- Stavite ulje da se greje u dubljem tiganju, pa na njemu propržite jednu kašiku brašna, a potom kad počne da peni i jedu kašičicu mlevene paprike (slatke ili ljute, prema ukusu).
- Potom dobro promešajte, pa nalijte paradajz sok, šećer, biber i so.
- Mešajte i krčkajte dok ne dobijete željenu gustinu.
BONUS VIDEO
Napravite špagete i ćufte kao Italijani