Ako nemate vremena da čekate da testo naraste, obavezno probajte ovaj recept za domaće pecivo koje po želji možete filovati i slatkim i slanim nadevom.
Kiflice su jedno od najpouzdanijih peciva: prave se brzo i jednostavno, praktične su ako pakujete hranu za posao ili deci za školu, zasitne su i fenomenalnog ukusa!
Jedino što bi moglo da se zameri domaćim kiflicama, bile one slatke ili slane, jeste to što nam ponekad prođe i dva sata u čekanju da testo nadođe, ali to nije neophodno.
Uz pravi recept, čekanje je suvišno, a rezultat su mekane i slasne kiflice koje traju danima.
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica suvog kvasca
- 200 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 žumance
- susam za posipanje
Priprema
- U malo mlakog mleka sipajte suvi kvasac, dodajte šećer i dobro razmutite.
- Potom dodajte ulje, ostaak mleka, jogurt, promešajte, pa dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, i so i mešajte dok se ne zgusne. Tada počnite da mesite rukama, sve dok ne dobijete tvrdo, nelepljivo testo koje može da se iskoristi za kiflice.
- Podelite testo na dve kugle, pa jednu razvucite oklagijom u krug i secite u trouglove. Filujte kremastim nadevom po želji – džemom, kremom, sirom ili ajvarom – ili ostavite prazno, pa motajte kiflice i ređajte i po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
- Na kraju premažite kiflice umućenim žumancetom i pospite susamom.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°, oko 20 minuta.
BONUS VIDEO
Trik da testo naraste brže
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )