tako sočne

Mekane kao oblačići, bez čekanja da nadođe testo: Domaće PAMUK-KIFLICE koje će ostati sveže najmanje 5 dana

Ako nemate vremena da čekate da testo naraste, obavezno probajte ovaj recept za domaće pecivo koje po želji možete filovati i slatkim i slanim nadevom.

Domaće kiflice sa susamom, premazane žumancetomfoto: Mita Stock Images/Shutterstock

Kiflice su jedno od najpouzdanijih peciva: prave se brzo i jednostavno, praktične su ako pakujete hranu za posao ili deci za školu, zasitne su i fenomenalnog ukusa!

 

Jedino što bi moglo da se zameri domaćim kiflicama, bile one slatke ili slane, jeste to što nam ponekad prođe i dva sata u čekanju da testo nadođe, ali to nije neophodno.

 

Uz pravi recept, čekanje je suvišno, a rezultat su mekane i slasne kiflice koje traju danima.

Sastojci:

 

  • 600 g mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 žumance
  • susam za posipanje


Priprema

 

  1. U malo mlakog mleka sipajte suvi kvasac, dodajte šećer i dobro razmutite.
  2. Potom dodajte ulje, ostaak mleka, jogurt, promešajte, pa dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, i so i mešajte dok se ne zgusne. Tada počnite da mesite rukama, sve dok ne dobijete tvrdo, nelepljivo testo koje može da se iskoristi za kiflice.
  3. Podelite testo na dve kugle, pa jednu razvucite oklagijom u krug i secite u trouglove. Filujte kremastim nadevom po želji – džemom, kremom, sirom ili ajvarom – ili ostavite prazno, pa motajte kiflice i ređajte i po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
  4. Na kraju premažite kiflice umućenim žumancetom i pospite susamom.
  5. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°, oko 20 minuta.

 

BONUS VIDEO

Trik da testo naraste brže