Ako ste ljubitelj klasične bajadere, ova domaća varijanta pogodna za posne slave sigurno će vam biti po ukusu, a priprema se očas posla.
Mnogo je poslastica iz dane stare Jugoslavije koji su i danas popularni širom Balkana, a hrvatska bajadera jedan je od nezaobilaznih.
Bajadere se danas često služe kao sitni kolači na slavama, čest su poklon kada ne znamo čime da obradujemo nekoga kome idemo u goste i s njima jednostavno ne možemo da pogrešimo.
Ukoliko ste ljubitelj domaćih bajadera, obradovaće vas to što se prave prilično brzo i jednostavno, a ukus im je fantastičan kao i u slučaju kupovnih.
Sastojci:
- 500 g šećera
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 200 ml vode
- 130 g posnog margarina (na sobnoj temperaturi)
- 3-5 štangli posne čokolade
Za čokoladnu glazuru:
- 3 štangle pose čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema
- Sipajte šećer u šerpu, pa mu dodajte vodu i stavite da provri. Potom sklonite s ringle i ostavite da se hladi oko pet minuta.
- U jednoj dubljoj činiji pomešajte mlevene orahe i mleveni keks, pa ih prelijte ušpinovanim šećerom. Odmah potom, dok je još vrelo, ubacite margarin isečen na kockice i mešajte dok se ne sjedini.
- Podelite ovu smesu na dva dela, pa u jedan umešajte otopljenu čokoladu.
- Dok je smesa vruća ili topla, stavite preko tamnog dela beli, pa secite na pravougaonike i dobro pritisnite da se zalepi.
- Otopite čokoladu s malo ulja, pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se lepo stegne.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?
( Glossy, T.S.R. )