savršenstvo ukusa a

Savršeni obrok bez mesa za tili čas: 4 najlepša POSNA JELA za poneti zbog kojih ćete odmah zaboraviti na pekaru

Veliki Božićni post je počeo, a ovo su ideje za neka od jednostavnih jela koja možete spremiti za tili čas i za malo novca 

NAJLEPŠI POSNI RECEPTI ZA JEDNOSTAVNA I BRZA JELA foto: Fanfo/Shutterstock

Posna hrana često zna da predstavlja problem, naročito onim ljudima koji veći deo dana provode van kuće. Onda se često poseže za pekarom i proizvodima koji su puni masti biljnog porekla, što može da izazove više štete nego koristi.

 

Ukoliko želite da jedete kvalitetne obroke koji su nutritivno bogati, ali ne zahtevaju mnogo novca i vremena onda će vam se ovih nekoliko recepata sigurno dopasti.

Posni bolonjez sos

 

Sastojci: 

 

  • 100 g sojinih ljuspica
  • 500 ml paradajz soka
  • 1 crni luk
  • 1 kašičica začina po ukusu (mirođija, peršun, bosiljak, origano...)
  • biber,
  • ulje
  • 1 pakovanje posne testenine

 

POSNE ŠPAGETE BOLONJEZE foto: Shutterstock / gkrphoto


Priprema:


Crni luk iseckajte na sitno i propržite na malo ulja. Dodajte sojine ljuspice i nalijte sa oko 300 ml vode. Zatim dodajte paradajz sok i začine. Krčkajte na laganoj vatri 20 minuta.

 

Testeninu obarite, odozgo stavite gotov sos i ukrasite svežim peršunom (opciono).

 

Prženi pirinač sa tunjevinom

 

Sastojci:

 

  • 1 konzerva komada tunjevine
  • 2 šolje kuvanog pirinča
  • 1 komad praziluka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šolja smrznutog graška
  • 2 kašike soja sosa
  • ulje
PIRINAČ SA TUNJEVINOM foto: Profimedia

Priprema:

 

Iseckajte sitno beli luk, pa na malo ulja propržite zajedno sa pirinčem (prethodno opranim) nekoliko minuta.  Dodajte grašak i par kašika vode i dinstajte zajedno dok se grašak ne odledi i voda ne ispari.

 

Dodajte tunjevinu koju ste ocedili od ulja, praziluk iseckan na kolutove i soja sos. Dobro promešajte da se sjedini sa soja soso, pa pržite još 2 minuta i jelo je gotovo. 

 

Posne paprike punjene krompirom

 

Sastojci:

 

  • 8 paprika
  • 2 kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 šargarepe
  • biber, so
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • 2 sveža paradajza
POSNE PUNJENE PAPRIKEfoto: Shutterstock

Priprema:

 

Operite paprike, pa im odsecite vrhove i očistite ih od semenki.

Luk, šargarepu i krompir oljuštite, pa ih sitno iseckajte. U šerpu sipajte malo ulja, pa kad se zagreje, dodajte iseckan luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, takođe malo prodinstajte, a na kraju dodajte krompir i malo vode, pa dinstajte dok voda ne ispari.

 

Posna musaka sa šampinjonima

 

Potrebno je:

 

  • 500 g šampinjona
  • 5 krompira
  • 3 crna luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šolja biljno mleka
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja
MUSAKA SA ŠAMPINJONIMA foto: Anna Shepulova/shutterstock

Priprema:

 

Na ulju propržite crni luk, pa mu dodajte šampinjone i beli luk. Nakon 15 minuta dodajte so, biber. U vatrostalnu posudu složite krompir koji ste isekli na tanke kolutove. Preko njih smesu s pečurkama i tako dok ne potrošite sastojke.

 

U šeprici zagrejte ulje, dodajte brašno i kratko propržite, zatim polako dodajte mleko mešajući dok ne dobijete gust sos. Prelijte preko musake. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok krompir ne omekša i musaka ne dobije zlatastu boju.

 

Bonus video:

Lignje na morski način