neodoljivo zadovoljstvo

Španska musaka i manastirski bećarac su samo neka od njih: 5 najlepših posnih jela u kojima se uživa svim čulima

Ako postite ovi recepti bi mogli da vam budu inspiracija za ručak tokom jedne cele nedelje 

POSNA MUĆKALICA SAVRŠENA ZA POST foto: Shutterstock / page frederique

Veliki Božićni post počinje 28. novembra i traje sve do najvećeg hrišćanskog praznika Božića.

 

Tokom njega postoje određena pravila kojih se moramo pridržavati, a jedno od njih je i ishrana bazirana isključivo na biljnoj bazi, uz pojedine dane kada je dozvoljena riba.

 

Za sve koje poste recepata nikad dosta, a ovo su neki od najlepših koje možete spremiti sebi ili članovima porodice koji poste ovaj post. 

Manastirski riblji bećarac

 

Sastojci:

 

  • 1 kg iseckane ribe
  • 3 glavice crnog luka
  • 300 g iseckane paprike
  • 300 g kuvanog paradajza
  • malo ulja
  • sušeni biljni začin
  • so i biber

 

RIBLJI BEĆARAC foto: Bakina kuhinja

Priprema:

 

Ribu staviti u pleh, posoliti, preliti uljem i peći u vrućoj rerni. Kada je polupečena dodati iseckano povrće, preliti kuvanim paradajzom, začiniti vegetom i biberom i vratiti u rernu da se zapeče. Služiti vruće.

 

Španska musaka

 

Sastojci:

 

  • 500 g krompira
  • 500 g plavog patlidžana
  • 500 g sveže crvene mesnate paprike
  • 200 ml ulja
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 glavica luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 1 kašika šećera
  • svež peršun

 

ŠPANSKA MUSAKA foto: Shutterstock/Dar1930

Priprema:

 

Isecite krompir na kolutove i stavite u hladnu vodu. Patlidžan isto na kolutove isecite, posolite i odložite na pola sata. Na ulju propržite seckan crni luk, zatim dodajte beli luk i nalijte sokom od paradajza. Posolite, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Kuvajte dok se ne zgusne.

 

U dosta ulja ispržite 8-10 minuta krompir, u dve ture, ocedite i stavite u pleh. Posolite. Isto to uradite i sa patlidžanom, pa stavite preko krompira. Posolite.

 

Iseckanu crvenu papriku dinstajte na tom istom ulju 15 minuta. Poređajte preko patlidžana. Na kraju dodajte paradaj sos. Pecite u rerni na 200°C nekih 30 minuta.

 

Pasulj prebranac na hilandarski način

 

Sastojci:

 

  • 500 g pasulja 
  • 3 glavice crnog luka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 3,4 čena belog luka
  • 2,3 kašičice aleve paprike 
  • 2 sveža, zrela paradajza ili 300 ml kuvanog 
  • so
  • peršun
NAJLEPŠI POSNI PREBRANACfoto: Sergii Koval/shutterstock

Priprema:

 

Da bi se brže skuvao pasulj potopite u vodu uveče. Ujutru nabrekla zrna procedite i stavite da se kuva. Kada proključa prospite tu prvu vodu, ponovo nalijte i stavite da se kuva. 

 

U lonac sipajte krupno isečen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje (ako je dozvoljeno tog dana po pravilu o postu). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promešajte drvenom varjačom. Pri kraju kuvanja, stavite malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.

 

Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz (ili kuvani paradajz), so i dosta peršunovog lista. Ostavite ga još oko pola sata u rerni da se krčka. 

 

Punjene suve paprike

 

Sastojci:

 

  • 10 suvih paprika
  • 1 šargarepa
  • 2 suva paradajza
  • 250 g pirinča
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 kašika aleve paprike
NAJLEPŠE SUVE PUNJENE PAPRIKE foto: shtukicrew/Shutterstock

Priprema:

 

Crni luk i šargarepu sitno iseckajte i dinstajte na malo ulja. Dodajte pirinač koji ste potopili veče pre u činiji s vodom i dobro sve promešajte. Kada pirinač postane providan, dodajte začine i sitno seckani suvi paradajz.

Kada se sve sjedini, dodajte vodu i ostavite da se krčka na nižoj temperaturi.

 

Dok se nadev krčka, u vreloj vodi poparite suve paprike oko 15 minuta da bi omekšale. Kada se to dogodi, punite ih ohlađenom smesom sa ringle i poređajte ih u podmazan pleh. Prelijte ih sa pola šolje vode i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni.

 

Posna pastrmka u sosu od ajvara 

 

Sastojci:

 

  • 5 fileta pastrmke
  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • malo soli
  • malo ulja
  • 5 kašika ajvara
  • malo rendane kore limuna 
PASTRMKA SA POVRĆEM I AJVAROM foto: Shutterstock

Priprema:

 

Povrće operite i sitno iseckajte. Stavite pek papir u vatrostalnu posudu i na jedan deo stavite ribu, na drugi povrće.  Posolite po ukusu i prelijte sa malo ulja. Poklopite i stavite u zagrejanu rernu na 180°C i pecite ih oko 15 minuta, ili dok pastrmka ne postane sočna i povrće mekano.

 

Zatim pomešajte ajvar sa rendanom korom limuna kako biste dobili osvežavajući sos. Izvadite iz rerne, skinite poklopac i prelijte sosom ribu. Vratite da se peče još 15,20 minuta dok ne dobije lepu koricu. 

 

Bonus video:

Lignje na morski način