Tokom ovog perioda, mnogi vernici se odriču hrane životinjskog porekla, pridržavajući se pravila posta kako bi pročistili telo i dušu.
Veliki Božićni post je vreme duhovne i telesne pripreme za najradosniji hrišćanski praznik – Božić.
Iako post na vodi može delovati izazovno, uz malo truda, obroci mogu biti ne samo ukusni već i izuzetno hranljivi.
Donosimo vam tri manje poznata recepta koji će uneti raznolikost u vašu posnu trpezu i osigurati energiju tokom posta.
1. Varivo od leblebija i povrća
Sastojci:
- 200 g leblebija (potopiti preko noći)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 tikvica
- 2 krompira
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica mlevene paprike
- Lovorov list
- So i biber po ukusu
Priprema:
- Leblebije skuvajte dok ne omekšaju i ostavite sa strane.
- U dublji lonac na malo vode dinstajte sitno iseckan crni luk i beli luk dok ne omekšaju.
- Dodajte na kockice isečene šargarepe, krompir i tikvicu, pa sve promešajte.
- Ubacite lovorov list, mlevenu papriku, so i biber, zatim nalijte vodom da prekrije povrće.
- Kuvajte dok povrće ne omekša, pa dodajte skuvane leblebije. Kuvajte još 10 minuta i poslužite toplo.
2. Posne palačinke od heljde s povrćem
Sastojci:
- 200 g heljdinog brašna
- 300 ml vode
- Prstohvat soli
- Maslinovo ulje (za podmazivanje tiganja)
- 1 šaka svežeg spanaća
- 1 šaka rendane šargarepe
- 2 kašike humusa
Priprema:
- Pomešajte heljdino brašno, vodu i so dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da odstoji 10 minuta.
- Na umerenoj temperaturi podmažite tiganj maslinovim uljem i pecite tanke palačinke.
- Spanać blanširajte, a šargarepu kratko prodinstajte na vodi.
- Svaku palačinku premažite humusom, dodajte povrće, urolajte i poslužite toplo ili hladno.
3. Punjene paprike sa prosom
Sastojci:
- 6 crvenih paprika (ili babura)
- 200 g prosa
- 1 glavica crnog luka
- 1 tikvica
- 1 šaka pečuraka (po izboru)
- So, biber i sušeni bosiljak po ukusu
- Paradajz sok
Priprema:
- Proso skuvajte prema uputstvu na pakovanju i ostavite da se ohladi.
- Crni luk i pečurke sitno iseckajte i prodinstajte na malo vode, zatim dodajte narendanu tikvicu.
- Pomešajte povrće s kuvanim prosom, začinite solju, biberom i bosiljkom.
- Paprike očistite i napunite smesom, pa poređajte u dublju posudu.
- Prelijte paradajz sokom, dodajte malo vode i pecite u rerni na 200°C oko 30-40 minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo zašto je post temelj hrišćanskog puta i spasenja!