miris praznika

Sutra počinje veliki Božićni post: Pronašli smo 3 ručka za post na vodi koja su ukusna & obožavaće ih cela porodica!

Tokom ovog perioda, mnogi vernici se odriču hrane životinjskog porekla, pridržavajući se pravila posta kako bi pročistili telo i dušu.

Oduševićete se kada ih budete probalifoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Veliki Božićni post je vreme duhovne i telesne pripreme za najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

 

Iako post na vodi može delovati izazovno, uz malo truda, obroci mogu biti ne samo ukusni već i izuzetno hranljivi.

 

Donosimo vam tri manje poznata recepta koji će uneti raznolikost u vašu posnu trpezu i osigurati energiju tokom posta.

 

1. Varivo od leblebija i povrća

 

Sastojci:

 

  • 200 g leblebija (potopiti preko noći)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 tikvica
  • 2 krompira
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • Lovorov list
  • So i biber po ukusu

 

Priprema:

  1. Leblebije skuvajte dok ne omekšaju i ostavite sa strane.
  2. U dublji lonac na malo vode dinstajte sitno iseckan crni luk i beli luk dok ne omekšaju.
  3. Dodajte na kockice isečene šargarepe, krompir i tikvicu, pa sve promešajte.
  4. Ubacite lovorov list, mlevenu papriku, so i biber, zatim nalijte vodom da prekrije povrće.
  5. Kuvajte dok povrće ne omekša, pa dodajte skuvane leblebije. Kuvajte još 10 minuta i poslužite toplo.

 

2. Posne palačinke od heljde s povrćem

 

Sastojci:

 

  • 200 g heljdinog brašna
  • 300 ml vode
  • Prstohvat soli
  • Maslinovo ulje (za podmazivanje tiganja)
  • 1 šaka svežeg spanaća
  • 1 šaka rendane šargarepe
  • 2 kašike humusa

 

Priprema:

  1. Pomešajte heljdino brašno, vodu i so dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da odstoji 10 minuta.
  2. Na umerenoj temperaturi podmažite tiganj maslinovim uljem i pecite tanke palačinke.
  3. Spanać blanširajte, a šargarepu kratko prodinstajte na vodi.
  4. Svaku palačinku premažite humusom, dodajte povrće, urolajte i poslužite toplo ili hladno.

 

3. Punjene paprike sa prosom

 

Sastojci:

 

  • 6 crvenih paprika (ili babura)
  • 200 g prosa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 tikvica
  • 1 šaka pečuraka (po izboru)
  • So, biber i sušeni bosiljak po ukusu
  • Paradajz sok

 

Priprema:

  1. Proso skuvajte prema uputstvu na pakovanju i ostavite da se ohladi.
  2. Crni luk i pečurke sitno iseckajte i prodinstajte na malo vode, zatim dodajte narendanu tikvicu.
  3. Pomešajte povrće s kuvanim prosom, začinite solju, biberom i bosiljkom.
  4. Paprike očistite i napunite smesom, pa poređajte u dublju posudu.
  5. Prelijte paradajz sokom, dodajte malo vode i pecite u rerni na 200°C oko 30-40 minuta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo zašto je post temelj hrišćanskog puta i spasenja!