OBAVEZNO JE PROBAJTE

Niko ne pravi kupus salatu kao Nemci: Sutradan je još ukusnija, a jedan sastojak daje joj neverovatan ukus

Ako je kupus salata obavezan deo vaše slavske trpeze ili deo svakog ručka, sigurno će vam se dopasti jednostavan recept za varijantu koja traje duže i ima neobičan ukus.

Naseckan kupus za salatufoto: Cozy Home/Shutterstock

Među salatama bez kojih je nemoguće zamisliti trpezu na našim prostorima je jednostavna kafanska kupus salata, za koju svako ima neki svoj trik.


Međutim, u nemačkoj kuhinji se ona podiže na sasvim novi nivo, a potrebno je samo malo više truda nego u odnosu na verziju kupus salate koja nam je poznata.


Tajna je u dinstanom luku i šećeru, koji daju vrlo interesantan ukus, a veliku razliku pravi i "tajni sastojak" – kašičica senfa na samom kraju. Takođe, važno je da znate da se nemačka kupus salata pravi dan ranije jer je neophodno da odstoji preko noći.

Sastojci:

 

  • 1 mala glavica kupusa
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 125 ml ulja
  • 250 ml jabukovog sirćeta
  • 100 g šećera
  • 6 g soli
  • 1 kašičica senfa

 

Priprema

  1. Očistite kupus i isecite ga na četvrtine, a potom na trake.
  2. Sitno iseckajte crni luk, pa ga propržite na ulju i sklonite čim postane staklast. Nalijte jabukovo sirće i dodajte šećer i so, pa vratite na ringlu i ostavite da se krčka dok ne proključa.
  3. Dodajte senf, dobro promešajte i time prelijte kupus.
  4. Pokrijte, pa stavite u frižider da odstoji preko noći.

 

BONUS VIDEO

Živorad proizvodi neobične rakije od kupusa i piva