Služite ga uz jogurt ili kiselo mleko, ali ovaj domaći burek je toliko slastan da ga možete jesti i bez ičega! Priprema se očas posla, od svega nekoliko sastojaka, a uspeva svima.
Burek je dobro poznato pecivo od kora koje je steklo veliku popularnost širom sveta, a omiljeno je u Turskoj, odakle potiče, i na Balkanu.
Postoji mnogo varijanti recepta za domaći burek, pa se i u Turskoj on priprema na različite načine, a jutjuberka Ajsenur Altan je podelila recept koji je bez sumnje najbrži.
U pitanju je burek sa sirom i peršunom koji se pravi u tiganju.
Sastojci:
- pakovanje kora za pitu
- 1 jaje
- 1/3 šolje mleka
- 1/3 šolje ulja + još za pečenje
- 200 g mrvljenog feta sira ili sitnog sira
- 1 kašičica seckanog peršuna
Priprema
- U dubljoj posudi pomešajte sir i peršun, a odvojeno umutite jaje i prelijte ga uljem i mlekom, pa u to dodajte mešavinu i sira i peršuna. Dobro promešajte.
- Podmažite tiganj i poređajte kore po ivicama tako da svaka pokriva polovinu dna pleha.
- Preko kore prelijte kašikom deo pripremljenog fila.
- Iscepkajte kore i umočite ih u fil, pa kad se dobro navlaže rasporedite po kori.
- Delove kore koji vise sa ivice prebacite tako da preklopite burek, pa prelijte ostatkom fila.
- Pecite u poklopljenom tiganju dok ne porumeni, pa okrenite burek i pecite još malo.
Pogledajte kako Ajsenur Altan pravi burek iz tiganja.
BONUS VIDEO
Italijanska kuhinja na srpski način
( Glossy, T.S.R. )