neodoljiv

Pravi turski burek iz tiganja za 15 minuta: Ukusan je kao i onaj pekare, sočan i zasitan, a priprema je tako jednostavna

Služite ga uz jogurt ili kiselo mleko, ali ovaj domaći burek je toliko slastan da ga možete jesti i bez ičega! Priprema se očas posla, od svega nekoliko sastojaka, a uspeva svima.

Turski burek sa sirom (ILUSTRACIJA)foto: MilicaKnez/Shutterstock

Burek je dobro poznato pecivo od kora koje je steklo veliku popularnost širom sveta, a omiljeno je u Turskoj, odakle potiče, i na Balkanu.


Postoji mnogo varijanti recepta za domaći burek, pa se i u Turskoj on priprema na različite načine, a jutjuberka Ajsenur Altan je podelila recept koji je bez sumnje najbrži.


U pitanju je burek sa sirom i peršunom koji se pravi u tiganju.

Sastojci:

 

  • pakovanje kora za pitu
  • 1 jaje
  • 1/3 šolje mleka
  • 1/3 šolje ulja + još za pečenje
  • 200 g mrvljenog feta sira ili sitnog sira
  • 1 kašičica seckanog peršuna


Priprema

  1. U dubljoj posudi pomešajte sir i peršun, a odvojeno umutite jaje i prelijte ga uljem i mlekom, pa u to dodajte mešavinu i sira i peršuna. Dobro promešajte.
  2. Podmažite tiganj i poređajte kore po ivicama tako da svaka pokriva polovinu dna pleha.
  3. Preko kore prelijte kašikom deo pripremljenog fila.
  4. Iscepkajte kore i umočite ih u fil, pa kad se dobro navlaže rasporedite po kori.
  5. Delove kore koji vise sa ivice prebacite tako da preklopite burek, pa prelijte ostatkom fila.
  6. Pecite u poklopljenom tiganju dok ne porumeni, pa okrenite burek i pecite još malo.

Pogledajte kako Ajsenur Altan pravi burek iz tiganja.

 

BONUS VIDEO

Italijanska kuhinja na srpski način