praznična trpeza

Zaboravite na rusku i mimozu: Ovo su 3 recepta za najlepše kremaste salate koje će svaki gost na slavi obožavati

Njihove kombinacije su osvežavajuće i luksuzne, donoseći raznovrsnost i iznenađenje svakom gostu za stolom.

Prelepa 3 recepta za kremaste salatefoto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Ako želite da vaša slavska trpeza bude bogata i ukusna, a da ujedno izađete iz okvira tradicionalne zimnice, kremaste i mrsne slavske salate pravi su izbor.

 

Ove salate spajaju najbolje ukuse i najfinije sastojke, čineći svako slavlje posebnim i nezaboravnim. 

 

Bez obzira na to da li želite bogatstvo dimljenog mesa, voća ili orašastih plodova, svaka od ovih salata će uneti dozu elegancije i raskoši na vašu slavu.

 

1. Salata sa dimljenom piletinom, šampinjonima i suvim šljivama

 

 

Sastojci:

  • 300 g dimljene piletine, iseckane na kockice
  • 200 g šampinjona, isečenih na listiće
  • 150 g suvih šljiva, sitno seckanih
  • 100 g tvrdog sira, rendanog (gauda ili kačkavalj)
  • 2 sveže paprike (jedna crvena i jedna žuta), sitno seckane
  • 100 g majoneza
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 2 kašičice senfa
  • So i biber po ukusu
  • Sveže peršunovo lišće za dekoraciju

 

Priprema:

  1. Izdinstajte šampinjone na malo ulja dok ne omekšaju, pa ih ostavite da se ohlade.
  2. U velikoj posudi pomešajte dimljenu piletinu, ohlađene šampinjone, suve šljive, rendani sir i iseckane paprike.
  3. Dodajte majonez, pavlaku i senf, te sve pažljivo sjedinite.
  4. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim još jednom sve dobro promešajte.
  5. Ostavite salatu u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja kako bi se ukusi proželi.
  6. Dekorišite svežim peršunom i poslužite.

 

2. Pikantna salata sa pečenim paprikama, pasuljem i orasima

 

 

Sastojci:

  • 6 pečenih crvenih paprika, očišćenih i isečenih na trake
  • 200 g belog pasulja (može i iz konzerve, dobro ispran i oceđen)
  • 100 g oraha, krupno seckanih
  • 1 manji crveni luk, sitno seckan
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • 1 kašičica meda
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • Prstohvat ljute paprike u prahu (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • Peršun i parmezan za dekoraciju

 

Priprema:

  1. U dubljoj činiji pomešajte pečene paprike, pasulj, orahe i crveni luk.
  2. U posebnoj posudici umutite maslinovo ulje, sirće, med i beli luk, a zatim dodajte ljutu papriku, so i biber.
  3. Dodajte preliv preko salate i pažljivo promešajte sve sastojke.
  4. Ostavite u frižideru 30 minuta da se ukusi sjedine.
  5. Pre serviranja dekorisati svežim peršunom i posuti sa malo rendanog parmezana po vrhu.

3. Salata sa pršutom, smokvama i orasima

 

 

Sastojci:

  • 200 g pršute, iseckane na tanke trakice
  • 150 g svežih smokvi (ako nije sezona, može sušene smokve koje prethodno potopite u mlaku vodu da omekšaju), isečenih na četvrtine
  • 100 g oraha, krupno seckanih
  • 100 g fete ili kozjeg sira, izmrvljene
  • 100 g rukole ili mešavine sveže salate
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica meda
  • So i sveže mleveni biber po ukusu

 

Priprema:

  1. U činiji pomešajte pršutu, smokve, orahe, rukolu i fetu ili kozji sir.
  2. U manjoj posudi umutite maslinovo ulje, balzamiko sirće, med, so i biber dok ne dobijete glatki preliv.
  3. Prelijte preliv preko salate i sve pažljivo promešajte.
  4. Ostavite da odstoji 10-15 minuta pre serviranja kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?