savršenog ukusa

Za Mitrovdan i druge posne slave: Recept hilandarskih monaha za najlepšu sarmu sa Svete Gore

Posna ili mrsna, sarma je jedno od omiljenih jela na srpskoj trpezi

NAJLEPŠA POSNA SARMA RECEPT SA HILANDARA foto: Shutterstock/Kremena Ruseva

Vreme slava je počelo, a sa njim i briga domaćica o tome da svoje goste počaste najlepšim i najukusnijim jelima. Ove godine Mitrovdan pada u petak, pa trpeza treba da bude posna.

 

Sada je pravo vreme da spremite najukusniju posnu sarmu po receptu monaha koji žive na Svetoj Gori.

 

Ovaj recept hilandarski monasi su čuvali godinama i prenosili ga s jednog kolena na drugi, a sada i vi možete uživatu u savršenoj gozbi čak i kada sarma treba da bude posna.

Sastojci:

 

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 gr riže
  • 350-400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr dimljene ribe (losos)
  • 12-15 listova kiselog kupusa
  • malo mlevene paprike
  • biber
  • beli luk 
  • peršun

 

NAJLEPŠA POSNA SARMA SA HILANDARA foto: Shutterstock/freeskyline

Priprema:

 

Parziluk, luk i šargarepu očistiti i sitno iseckati. U to dodati so, ulje, začine, papriku, biber, beli luk, peršun, pa sve dobro izmešati. Na malo ulja sve lepo upržite, a onda dodajte mlevene orahe i dimljenu ribu koju ste prethodno očistili od kostiju.

 

Sve lepo sjedninite. Listove kupusa operite, očistite od korena, pa zavijajte sarme. Ređate u tepsiju ili šerpu koju ste obložili listovima kupusa. Naspite malo vode i kuvajte na srednjoj vatri oko 2 sata ili na 200 stepni oko sat vremena u rerni.

 

Bonus video:

Lignje na morski način