čik im odolite!

Mekane kao pena, sočne kao pita: Kiflice sa sirom na starinski način idealne za doručak, večeru i slavsku trpezu

Sve sastojke potrebne za zasitno domaće pecivo koje se pravi očas posla već imate u kući, a može se služiti u svakoj prilici.

Mekane domaće kiflice punjene sitnim siromfoto: Bobica10/Shutterstock

Kada je reč o pecivu, malo šta može da prevaziđe najobičnije domaće kiflice, punjene sitnim i slanim sirom, zar ne?

 

Nisu vam neophodni skupi i teško dostupni sastojci, priprema je i jednostavna i veoma brza, a garantovano ćete posle njih biti siti. Dodajte tome fantastičan ukus i eto savršenih slanih zalogaja!

 

Kiflice obično pravimo za doručak ili večeru, pa i kao jaku užinu koju možemo da ponesemo na posao, a neizostavan su deo slanog posluženja na slavskim trpezama. Najvažnije je da ne preterujete sa solju i uzmete u obzir koliko je slan sir i nema načina da pogrešite!

Sastojci:

 

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka kvasca
  • sir po ukusu
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • jaje za premazivanje


Priprema

  1. U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, šećer i so.
  2. U odvojenoj razmutite kvasac u malo mleka i trunčicu šećera, pa ostavite da odstoji 10 minuta. Potom to sipajte u činiju sa suvim sastojcima, pa dobro promešajte.
  3. Sipajte ulje i mleko, pa zamesite u fino i glatko testo i ostavite da nadođe u blago podmazanoj posudi.
  4. Kad naraste, premesite, pa podelite na manje loptice, svaku od njih razvucite i secite na trouglove veličine po želji.
  5. Stavite sir na širi kraj, pa rolajte ka vrhu i ređajte po plehu podmazanom pek-papirom.
  6. Premažite umućenim jajetom i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok fino ne porumene.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?