iskreno

Njena trudnoća bila je ravna čudu: Ispovest čuvene pevačice o abortusu zbog kojeg se 46 godina nije pokajala

Iako je nosila spiralu, popularna pevačica je ostala u drugom stanju. O svom iskustvu, priznaje, nikada ne bi pričala da njen tadašnji dečko nije sve otkrio javno, ali ističe da nema razloga da krije bilo šta, pa je nedavno otvoreno pričala o tome zbog čega je rešila da prekine trudnoću.

Stivi Niks iz grupe Fleetwood Macfoto: RICK DIAMOND / Getty images / Profimedia

Legendarna američka i kompozitorka pevačica Stivi Niks postigla je ogroman uspeh sa grupom Fleetwood Mac, a sada je progovorila o tome koliko se tokom karijere žrtvovala.


Ona je i u prošlosti više puta šokirala javnost i otvoreno pričala o mnogim detaljima iz svog života, poput toga što se udala za Kima Andersona, udovca njene prijateljice Robin Anderson, samo tri meseca nakon što je njena drugarica umrla od leukemije.


Kako je objasnila jednom prilikom, udala se za Andersona jer je želela da brine o bebi koju je Robin ostavila iza sebe i kojoj je Stivi bila kuma, ali i sam brak je potrajao svega tri meseca.

 


Bili smo u tako ludoj žalosti, bili smo potpuno poremećeni – priznala je za Telegraph godniama kasnije.

Bez dlake na jeziku je pričala o svojim brojnim ljubavima, zavisnosti od kokaina koja je bila takva da joj je plastični hirurg rekao da bi mogla da umre ako ga uzme još jednom, kao i o tome što je svesno odabrala da nema decu zbog karijere.


Moja misija možda nije bila da budem mama i žena; možda moja posebna misija je bila da pišem pesme kako bi se majke i žene osećale bolje – objasnila je svojevremeno Stivi Niks i dodala da oko sebe ima mnogo dece, uključujući kumice i kumove i bratanicu Džesiku. – Imam puno dece. Ionako je mnogo zabavnije biti luda tetka nego mama.

 


Najnovija ispovest Stivi Niks – o abortusu


Slavna muzičarka sada je dala intervju za Rolling Stone, u kom je pričala o tome kako je odlučila da prekine trudnoću jer je verovala da bi njeno majčinstvo bilo kraj postojanja grupe Fleetwood Mac.


Pevačica, koja danas ima 76 godina, ispričala je da je zadtrunela iako je imala hormonsku spiralu, tokom veze s tadašnjim ljubavnikom Donom Henlijem, osnivačem rok benda Eagles. Ona ističe da je nije briga šta ko misli o tome, ali priznaje da ne bi pričala o svemu javno.

 


Ja nisam to iznela u javnost, to je uradio Don Henli. Pozvao me je da se izvini. Rekla sam mu: "Znaš šta, Done? Viđali smo se oko godinu dana i ostali smo ako dobri prijatelji" – objasnila je dodavši da će ih njihov čuveni duet "Leather and Lace" iz 1981. vezivati zauvek. – U svakom slučaju, on je to obelodanio. Ja verovatno ne bih nikad. Zašto bih rekla bilo šta o tome? Sve je bilo potpuno legalno. To je bilo 1977. ili 1978.

 

Stivi Niks, pevačica grupe Fleetwood Mac, 1978. godinefoto: HA / Hollywood Archive / Profimedia

Ona je istakla da je bila zbunjena time što je zatrudnela iako je nosila spiralu, a tada joj je ginekolog objasnio da ima "zavaljenu matericu", zbog čega je spirala štitila samo polovinu ovog organa. Tada je Fleetwood Mac bio u danma vrtoglavnog uspona, nakon objavljivanja albuma "Rumours" 1977.

Mislila sam "Šta ću, dođavola, sada da radim?" jer nisam mogla da imam dete. Nisam žena koja bi svoju bebu predala dadilji, ni za milion godina – objasnila je pevačica. – Dakle, vukli bismo bebu širom sveta na turneju, a ne bih to da uradim svojoj bebi. Ne bih rekla da mi treba samo devet meseci, trebalo bi mi nekoliko godina i to bi razorilo bend, tačka.


Stivi Niks je sada prvi put pričala otvoreno, ali ovo nije prvi put da je pomenula svoj abortus. Prvi put je to učinila za Guardian 2020, kada je objasnila da nije bilo načina da krajem sedamdesetih postane majka jer je njena grupa radila stalno i naporno.

 


Bilo je i puno droge, mnogo sam se drogirala... Morala bih da odem. A znala sam da će muzika koju ćemo doneti svetu izlečiti mnoga srca i učiniti ljude srećnima – rekla je.

 

BONUS VIDEO

Brankica Janković o pravima žena u Srbiji na abortus