ostala je velika enigma

Ljubili su zemlju po kojoj je hodala i nudili milione: Glumica je na vrhuncu rekla – dosta, a ovo je njen život danas

U trenutku kada je bila jedna od najpoželjnijih glumica sveta, koju su obožavali i režiseri, i kolege, i publika, i modna industrija, i paparaci, mlada lepotica evropskog porekla odlučila je da iz korena promeni svoj život.

Mia Vašikovska u filmu "Alisa u zemlji čuda" Tima Bartonafoto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Kada se 2010. godine pojavila reklama za film "Alisa u zemlji čuda" u režiji Tima Bartona, malo je reći da se dogodila senzacija.


Priča je sada bila ispričana mračnije, u njegovom stilu, Džoni Dep i Helena Bonam-Karter izgledali su još ekscentričnije, pridružila im se nevereovatna En Hatavej, a svet je dobio novu filmsku zvezdu – Miju Vašikovsku, koja danas slavi 35. rođendan.


U tom trenutku glumica je imala tek 21 godinu, ali mnogo uloga iza sebe, najpre uglavnom u australijskim sapunicama i kratkim filmovima, a potom i u većim projektima. Film je postigao ogroman uspeh, a Mia je potom zaigrala u ostvarenjima "Grimizni vrh", "Klinci su u redu", "Nemirni", "Stoker", "Džejn Ejr"...

Mia Vašikovska u filmu "Alisa u zemlji čuda" FOTO: Disney UK/Youtube Printscreen
Mia Vašikovska u filmu "Alisa u zemlji čuda" FOTO: Disney UK/Youtube Printscreen
Mia Vašikovska u filmu "Alisa u zemlji čuda" FOTO: Disney UK/Youtube Printscreen
Mia Vašikovska u filmu "Alisa u zemlji čuda" FOTO: Disney UK/Youtube Printscreen
Mia Vašikovska, zvezda filma "Alisa u zemlji čuda" FOTO: EPA/ANDREW COWIE

Stilisti i modni brendovi su se utrkivali da sarađuju s njom, devojke širom sveta su je gledale kao uzor, paparaci joj nisu dali mira čim promoli nos van kuće, a filmadžije su je obožavale i u jednom trenutku nije mogla da se odbrani od ponuda.


Samo da bi glumica poljskog porekla odjednom nestala.

 

Mia Vašikovska na Kanskom festivalu 2011.foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Posle munjevitog početka holivudske karijere, Mia Vašikovska nastavila je da radi, ali na sasvim drugačiji način. Od 2016. ona snima samo jedan film godišnje, a poslednji je Club Zero, crna komedija iz 2023, što znači da nam ove godine ne predstavlja ništa novo.

 

 

Kada je reč o paparacima, maltene je nema u javnosti.

Zašto je Mia Vašikovska nestala?


Glumica je pre nekoliko godina ispričala da je posle snimanja "Alise iza ogledala", filma koji je ugledao svetlo dana 2016. donela čvrstu odluku da napusti Holivud. Išla je s posla na posao, nikada nije imala osećaj da je kod kuće i svaki novi projekat za nju je bio život ispočetka.


Nije mi se u potpunosti dopao taj način života. Osećala sam se odvojeno od bilo koje veće zajednice. Radila sam to otkako sam imala 17 godina, ili čak 15, ali sam od 17 radila mnogo. Provodila sam 10-15 godina u novom gradu, novoj državi, na svaka tri meseca, a to je kao da svakih nekoliko meseci krećeš iznova u školu – istakla je jednom prilikom Mia.

 

Mia Vašikovskafoto: EPA/ANDREW COWIE

Ako nemate nikakvu bazu, naročito kada ste mlađi, otkrila sam da to može da bude veoma teško – iskrena je Vašikovska.


Već u ranim dvadesetim, glumica je zarađivala milione i znala je da će njih biti još više ako nastavi istim tempom i pristane na holivudska pravila igre. Novac joj, međutim, nije bio takva motivacija jer je propuštala pravi život.


Možda, ako je isplata dobra i ako se zaista osećate dobro radeći to, može da bude okej, ali kod mene nije bilo tako. Želela sam da izgradim sebe na ličnom nivou, da imam osećaj gde pripadam, a ne samo da budem na filmskim setovima koji se završe za nekoliko nedelja – pojasnila je glumica.

 

 

Gde je Mia Vašikovska danas?


Nakon što je završila s promocijom drugog dela čuvenog filma Tima Bartona, Mia se preselila natrag u Australiju. Danas stanuje u Bronteu, u predgrađu Sidneja, a slobodno vreme, kog ima napretek, provodi baveći se fotografijom.

 

Koliko je poznato trenutno je sama, a njen poslednji poznati dečko bio je glumac Džesi Ajzenberg, s kojim je igrala u filmu "Dvojnik", a raskinuli su još 2015.

 

Mia Vašikovska na Kanskom festivalu 2023.foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER / POOL

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zašto je Zorja nestala na neko vreme?