mmmm, kako ukusno

Recept baget koji se ne mesi: Spolja hrskav, unutra mekan poput oblaka

Ukoliko volite pikanterije od testa znajte da će ovaj dobiti mesto broj jedan na vašoj trpezi 

RECEPT ZA NAJLEPŠI HRSKAVI BAGET HLEBfoto: Master1305/Shutterstock

Nema ništa lepše nego kad u svojoj kuhinji spremite ukusne pikanterije, a vruć hleb je nešto što se ne odbija. A da li znate da baget možete napraviti bez ijednog minuta mešenja testa.

 

Iskusne domaćice dobro znaju tajnu, a nisu je krile već su je podelile sa svojim ćerkama, unukama, rođakama. Upravo jedan takav, spolja hrskav, unutra mekan i vazdušast baget hleb je pred vama.

Potrebno je:

 

 

  • 500 g brašna
  • 1 suvi kvasac
  • 375 g vode
  • 30 g maslinovog ulja
  • 9 g soli


Priprema:


Sastojke pomešati u posudu, pa ih sjediniti tako da se dobije glatka smesa. Nema potrebe da testo mesite. Nakon toga ga ostavite da stoji oko 15 minuta da stoji, pa ga ispreklapajte 4 puta. Zatim postupak ponovite još dva puta s pauzom između od 15 minuta. Ostavite u frižider da fermentiše 12 do 36 sati. 

NAPRAVITE BAGET KOJI HRSKA POD ZUBIMA foto: Bakina kuhinja

Sledeći korak je najvažniji. Pošto je testo veoma mekano istresite ga iz posude uz pomoć varjače na podlogu koji ste pobrašnjavili. Potom ga samo lagano prstima razvucite po podlozi, pa zatim podelite na 7,8 komada. Od svakog od njih, lagano, rukama napravite štapiće. Možete da ih uvrnete ili ostavite tako da budu pravougaonog oblika.

 

Nakon toga ostavite nekih 15, 20 minuta da narastaju, taman toliko koliko vam vremena treba da se ugreje rerna.

 

Pecite ih oko 25 minuta na 230 stepeni. Tokom pečenja možete da ih isprskate malo fajtalicom u koju ste sipali čistu posoljenu vodu i onda će biti okolo još hrskaviji. 

 

Bonus video:

Savršen recept za gulaš