Ako ste ljubitelj integralnog hleba kao što je baget, pa još sa semenkama, evo sjajnog recepta koij morate probati i uživati u njegovoj hrskavoj korici...
Potrebno je:
300-350 ml mlake vode
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
350 gr brašna belog
100 gr integralnog pšeničnog
50 gr integralnog ražanog
Priprema:
U vodu izmrviti kvasac i ubaciti šećer i 2 kašike brašna i sve dobro izmešati.
Kad zapeni, sipati u vanglu, ubaciti brašno i so i zamesiti testo i obraditi ga rukom dosta dugo da postane glatko. Pokriti da odmori oko 40 min.
Razvući na sto i obraditi rukama, preseći na 2 loptice izvaljati u dugačke rolnice dužine pleha. Pleh obložiti pek papirom, pa svaku rolnicu staviti u pleh, ali malo zgužvati papir kao harmoniku, da se baget ne dodiruje.
Pokriti da odmori 30 minuta, poseći nakoso oštrim nožem. Četkicom i vodom premazati delove koji nisu sečeni i posuti obilno semenkama. Peći oko 50 minuta da hleb bude reš pečen.