umro mu je na rukama

Imao je mnogo ljubavnika, a samo je njega držao za ruku: Ovaj pevač je bio poslednja i najveća ljubav Kristijana Diora

Na romantičnom odmoru koji je trebalo da bude najlepši period njihove veze, slavni kreator iznenada je doživeo srčani udar, a pored njega je bio muškarac za kog se veruje da je jedini koji je doneo istinsku sreću Dioru.

Portret Kristijana Diorafoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Kristijan Dior, slavni francuski dizajner i jedan od najvećih modnih umova u istoriji, preminuo je 24. oktobra 1957. godine.


Čovek koji je pokrenuo revoluciju u ženskoj modi krajem četrdesetih i tokom pedesetih, postigao je mnogo tokom karijere i života koji je trajao svega 52 godine.


Njegova životna priča je dobro poznata, kao i modna pravila kojima se vodio, a nije tajna ni da je bio gej muškarac koji je imao mnogo ljubavnika u umetničkim krugovima.


Ipak, sredinom 20. veka, njegova orijentacija bila je tajna – da je otvoreno pokazivao da je homoseksualac, on bi bio proganjan, naročito tokom nacističke okupacije Francuske. Zbog toga je Dior bio veoma oprezan da detalji njegovog privatnog života ne dođu do javnosti, pa nikada nije viđan sa svojim partnerima.

Sve dok na pozornicu njegovog života nije stupila njegova velika i poslednja ljubav Žak Benita.

 

Poslednji ljubavnik Kristijana Diora


Benita je bio poznati alžirski pevač čije je umetničko ime kasnije bilo Toni Sandro, ali ga uglavnom pamte po njegovom pravom imenu i vezi s Diorom.

 

 

Rođen je najverovatnije u Marseju 1934. godine, ali se u nekim izvorima navodi i da je na svet došao u Maroku ili Alžiru, četiri godine ranije. Mlad se preselio u Pariz i svojim moćnim tenorom počeo da gradi karijeru. Kada je najverovatnije imao 22 godine, 1956, upoznao je Kristijana Diora, tada pedesetjednogodišnjaka, i uskoro postao njegov ljubavnik.


Budući da je bio toliko mlad i tek na početku karijere, Benita nije imao dodira s Diorovim svetom, zbog čega dizajnerovi prijatelji nisu odobravali ovu vezu, pisao je Newyorker. Međutim, prema rečima sestre Kristijana Diora, on nikada nije bio srećniji nego u danima koje je proveo sa Žakom.

 


Upoznali su se preko Andrea Ostijera, fotografa angažovanog da snimi Diorove portrete. On je sa sobom poveo Benitu i nije prošlo mnogo vremena, a kreator je viđan u društvu mladića. To je zapravo bio prvi put da je Kristijan Dior viđen kako na javnom mestu drži za ruku nekog svog emotivnog partnera.

Ipak, nije im se dalo da zajedno provedu više vremena. Krajem leta 1957, par je otišao u Montekatini, grad u Italiji, gde su želeli da se odmore i provedu vreme opuštaju se zajedno. Iznenada, Dior je doživeo srčani udar dok su igrali karte.

 

Kristijan Dior s Doroti Emsfoto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia

Nakon Diorove smrti, Benita je pokušao da započne svoj život i karijeru iznova i počeo da se predstavlja pseudonimom Toni Sandro.

 

Okušao se i u glumi, a neko vreme je u Americi grao u sapunicama. Ipak, ispunio je svoj san da postane pevač, pa je izdavao ploče. Nijedan od njegovih projekata, međutim, nije bio dovoljan da mu donese veći uspeh pod novim imenom, pa je ostatak života proveo nezapažen.

 

Preminuo je u 92. godini, 2005, a danas ga uglavnom pamte kao poslednju ljubav Kristijana Diora.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Brend Dior napravio haljinu po skici devojčice stradale u Ribnikaru