detalji nove knjige o dvoru

Bila je bešnja nego ikad do tad! Potez Harija i Megan koji je Elizabetu II doveo do ludila godinu dana pre smrti

Kraljica Elizabeta nije mogla da dođe sebi nakon izjava Harija i Megan o imenu deteta, koje su, navodno, bile lažne.

foto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Pokojna kraljica Elizabeta II navodno je bila veoma besna na princa Harija i Megan Markl kada je čula laž o davanju imena svojoj unuci Lilibet.

 

Par, koji je svoje drugo dete dobio u junu 2021. godine, navodno je tvrdio da su dobili dozvolu da iskoriste Lilibet, nadimak kraljice Elizabete, za nazivanje svoje ćerke.

 

U knjizi Roberta Hardmana "Čarls III: Novi kralj, novi dvor: priča iznutra", koja je izdata ranije ove godine, otkriveno je da je jedan član njihovog osoblja tvrdio da je pokojna kraljica bila "bešnja nego ikada" nakon što je čula Harijeve i Meganine komentare.

 

Simpatičan nadimak poreklo vodi još od kraljičinog detinjstva i bio je slatka alternativa za ime Elizabet, koje kraljica nije mogla da izgovori kao dete. Kasnije se taj nadimak zadržao i tako je upravo i princ Filip zvao svoju suprugu.

 

Uprkos Meganinim i Harijevim tvrdnjama, Bi-Bi-Si je kasnije otkrio kako kraljica nije bila pitana za odobrenje da oni tako nazovi svoje dete. U nekim kasnijim navodima tvrdilo se da je kraljicu pozvao unuk i da "nije bila u poziciji da mu kaže ne".

 

foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Portparol vojvode i vojvotkinje od Saseksa istakao je da par ne bi ovo ime dao ćerki da "nisu dobili podršku za to od kraljice".

 

Vojvoda je pričao s porodicom pre objave imena, a njegova baka je prvi član porodice kojeg je pozvao. Tokom tog razgovora, on je podelio da se nada da mogu tako da nazovu ćerku, a da nisu dobili podršku, ne bi joj ni dali ime Lilibet — naveo je portparol u to veme.

 

Firma koja je pravni zastupnik za Megan i Harija napisala je pismo, gde s tada naveli da su izjave kako par nije pitao kraljicu za dozvolu netačne.

 

foto: EPA/WILL OLIVER

Ipak, u knjizi se navodi sledeće:

 

Izvor se prisetio da je Elizabeta II bila bešnja nego ikada što ju je video te 2021. godine, kada su Saseksovi objavili da su dobili blagoslov da ćerkicu nazovu Lilibet.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

STRUČNJAK ZA GOVOR TELA IZANALIZIRAO MEGAN I HARIJA: On je delovao PRIRODNIJE, Megan kao da SKRIVA nešto (KURIR TELEVIZIJA)