"Kad sam saznala da je to moja realnost..."

Svet je bio u čudu zbog te hrabrosti: Da ne bi doživela majčinu sudbinu, Anđelina Džoli je donela najtežu odluku životu

Te 2013. godine, jedna od najvećih svetskih zvezda prekršila je svoje pravilo da ne eksponira privatnost jer je imala važnu poruku za sve žene.

Anđelina Džoli detaljno je i otvoreno opisala svoju borbufoto: Profimedia, Mario Cartelli, Zuma Press

Holivudska glumica Anđelina Džoli poznata je kao neko ko ne eksponira svoj privatni život, ali je o jednoj od najtežih odluka u svom životu hrabro progovorila kako bi podigla svest o problemu s kojim se suočavaju milioni žena.


Te 2013. ona je sve iznenadila podelivši u autorskom tekstu koji je napisala za The New York Times da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji, odnosno da je iz zdravstvenih razloga preventivno odstranila obe dojke.

 

Dvostruka mastektomija Anđeline Džoli


Ova odluka bila je veoma teška, kao i sam izlazak u javnost, a glumica je podelila svoju priču da bi pomogla drugim ženama da saznaju više o genima koji mogu da budu povezani s nekim vrstama raka.

Kako je tada objasnila, uradila je to jer nosi gen BRCA1, koji značajno povećava verovatnoću da će se u organizmu razviti rak dojke ili jajnika. U tom trenutku Anđelina je imala 37 godina, a lekari su procenili da postoji 87 posto mogućnosti da dobije rak dojke ili 50 procenata verovatnoće zta rak jajnika.

 

Anđelina Džoli se 2013. podvrgnula dvostrukoj mastektomijifoto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Kako je podsetila, njena majka Maršelin Bertran borila se protiv karcinoma deset godina i umrla sa 56 godina, pa je želela da njena deca budu sigurna da im ova bolest nju neće oduzeti.


Kada sam saznala da je to moja realnost, rešila sam da nešto učinim i smanjim rizik što više mogu tako što ću preventivno odstraniti obe dojke. Počela sam od grudi jer je rizik za taj rak veći od rizika za rak jajnika, a i operacija je složenija – objasnila je.


Nakon operacije, rizik od raka dojke je s 87% pao na pet posto, a ona je istakla da osećala osnaženo jer je donela odluku koja ni na koji način ne smanjuje njenu ženstvenost.

 

Anđelina Džoli je godinama gledala muke svoje majke i bila odlučna da učini sve kako njena deca ne bi nju gledala u istom stanju.foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Za svaku ženu koja ovo čita: nadam se da ti pomaže što znaš da imaš opcije – poručila je Džolijeva. – Želim da ohrabrim svaku ženu, naročito ako ima porodičnu istoriju raka dojke ili jajnika, da potraži informacije i medicinske stručnjake koji joj mogu pomoći u ovom aspektu života, da donesete sopstvene odluke na osnovu informacija.

Podrška Breda Pita


Anđelina je u svom autorskom tekstu pohvalila svog tadašnjeg partnera Breda Pita zbog ljubavi i podrške koju joj je pružio, a dodala je i da je svakog minuta bio u medicinskoj ustanovi u kojoj je boravila.


Uspeli smo da pronađemo trenutno za zajednički smeh. Znali smo da je za našu porodicu ovo ispravno i da će nas to zbližiti dodatno. I jeste – napisala je tada.

 

Anđelina Džoli i Bred PIt razišli su se 2016, a glumica je optužila supruga za nasilje u porodici, o čemu su svedočile i fotografije modrica koje su dospele do javnosti.foto: EPA / MIKE NELSON

Tada je par, koji se u međuvremenu rastao 2016. i zajedno ima šestoro dece, dao jedan od retkih zajedničkih intervjua.


U pristupu moje supruge nije bilo sujete, to je bilo zrelo, bilo je uzbuđenja jer je ovo naš život i moramo da ga iskoristimo. U tome ima snage – rekao je tada glumac.


Tokom operacija sam znala da je on uz mene i da to neće biti nešto zbog čega ću se osećati manje ženom. Jer moj muž to neće dopustiti – rekla je glumica.
 

BONUS VIDEO

Gde živi Anđelina Džoli?