vredi pročitati

5 rasa pasa koje žive najduže – neke će vam biti najbolji prijatelji i po dvadeset godina!

U zavisnosti od genetike, ishrane i načina života, neke rase imaju izuzetnu reputaciju kada je u pitanju vitalnost u poznijim godinama.

Otkrijte 5 najdugovečnijih rasa pasafoto: Pinterest / Printscreen / graymalin.com

Odabir psa često podrazumeva i želju da naš novi ljubimac bude dugovečan član porodice.

 

Mnoge rase poznate su po svojoj izdržljivosti i dugom životnom veku, pružajući vlasnicima godine ljubavi i radosti.

 

Donosimo vam listu pet rasa pasa koje su među najdugovečnijima i savršen su izbor za one koji žele dugogodišnje prijateljstvo.

 

1. Čivava

 

Čivave su jedne od najdugovečnijih rasa pasa i često dožive između 15 i 20 godina. Ovi mali psi poznati su po svojoj živahnosti, energiji i privrženosti vlasnicima. Iako su sitne, čivave su izuzetno otpornog zdravlja, ali zahtevaju pažnju kad je u pitanju dentalna higijena, kao i redovna fizička aktivnost prilagođena njihovoj veličini.

 

2. Jorkširski terijer

 

Jorkširski terijeri, mali psi koji su popularni zbog svoje veličine i simpatičnog izgleda, takođe su poznati po dugom životnom veku, koji često dostiže između 14 i 16 godina, a neki primerci žive i duže. Redovno održavanje krzna i kontrolisano vežbanje ključno je za njihovo zdravlje, ali zahvaljujući njihovom robusnom karakteru, često imaju vitalnost i u poznijim godinama.

 

3. Pudla

 

Pudlice su poznate po inteligenciji i lakoj prilagodljivosti različitim uslovima života, a njihov životni vek varira u zavisnosti od veličine. Manje pudlice, poput toy i minijaturnih, često žive između 14 i 18 godina. Ova rasa zahteva puno mentalne i fizičke stimulacije, ali su generalno zdrave i otporne, što ih čini odličnim dugovečnim ljubimcima.

 

4. Jazavičar

 

Jazavičari, poznati po svom dugom telu i neustrašivom karakteru, često dožive između 12 i 16 godina. Oni su energični i razigrani, ali zbog svoje specifične građe tela skloni su problemima sa kičmom. Pravilna ishrana i kontrolisane vežbe mogu im značajno produžiti i poboljšati život.

 

5. Ši-cu

 

Ši-cu psići su izuzetno popularni zbog svoje privržene i prijateljske prirode. U proseku, ovi psi žive između 10 i 18 godina, a poznato je da ih vlasnici često doživljavaju kao punopravne članove porodice. Redovno češljanje i pažnja posvećena očima i ušima pomoći će šicuima da ostanu zdravi i vitalni.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pas skuplja smeće u parkiću