ideja za doručak ili večeru

Odozgo hrskava, unutra – kremasta: Harmonika-pita sa sirom i spanaćem za koju vam treba 15 minuta (RECEPT)

Ako je jedino što vas sprečava da iz ovih stopa napravite mirišljavu domaću pitu to što vam se ne motaju rolne od kora, ovaj brzi trik morate probati!

Neodoljiva domaća pita od spanaća i sira, na grčki načinfoto: Dimitra's Dishes/YouTube Printscreen

Grčka i turska kuhinja obiluju interesantnim receptima za pite za koje koristimo već gotove, kupovne kore, a jedna od omiljenih je čuvena grčka spanakopita.


Ovo sočno pecivo koje se pravi od spanaća i sira, uz dodatak začinskog bilja za bogatiji ukus, vrlo je popularno u svetu zbog svog fenomenalnog ukusa, a postoji jednostavan način da spanakopitu pripremite za samo nekoliki minuta.

 

Grčka harmonika-pita sa sirom i spanaćem

Verovali ili ne, priprema fila traje duže od slaganja pite, a tajne je u nabiranju kora u harmoniku.

 

Harmonika-pita sa sirom i spanaćemfoto: Dimitra's Dishes/YouTube Printscreen

Sastojci:

 

  • 10 listova gotovih kora za pitu
  • 120 s putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 450 g spanaća
  • 450 g feta sira
  • 220 g krem sira
  • (opciono) mladi luk po ukusu
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice mirođije
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 3-4 kašičice maslinovog ulja


Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 °C.
  2. U dubljoj činiji mikserom umutite krem sir, pa tome dodajte jaja, mirođiju, so i biber i nastavite da mutiute još dva minuta.
  3. Dodajte sitno seckan spanać, pa izmrvite i feta sir i nastavite da mutite. U ovom koraku dodajete ulje i, ako želite i imate ga, možete da ubacite i mladi luk.
  4. Stavite dve kore jednu na drugu u tepsiji, pa prelijte otopljenim puterom.
  5. Nanesite pet kašika fila i razmažite po kori, pa prstima nabirajte koru tako da izgleda kao harmonika. Ponavljajte tako s još dve po dve kore dok ne utrošite materijal i sve "harmonike" poređajte po dnu tepsije.
  6. Premažite gornji deo pite otopljenim puterom, a ako vam je ostalo nadeva, prelijte njim.
  7. Pecite 45-60 minuta, dok ne bude zlatno i hrskavo odozgo.



BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera