svi će da vam zavide

Kako se sadi i neguje lovor višnja? Biljka raskošnog lišća koja vas može sakriti od radoznalih pogleda komšija

Ako želite da u svom dvorištu imate privatnost, a zidovi među komšijama za vas nisu opcija ovo je sjajno rešenje 

LOVOR VIŠNJA JE ODLIČAN IZBOR ZA OGRAĐIVANJE DVORIŠTAfoto: Shutterstock / walter stone

Ukrasna biljka u narodu poznata kao lovor višnja (Prunus laurocerasus) predstavlja savršen način da između vašeg i komšijskog dvorišta napravite neprovidnu barijeru koja em što je dekorativna takođe može da bude vrlo korisna.

 

Osim što će sprečiti nepoželjne poglede u vaše dvorište ona takođe oplemenjuje prostor u kojem živite. Budući da može da poraste i do 3 m ona je izvor kiseonika, a takođe, sprečava da prašina sa ulice uđe u vaše dvorište.

 

Odličan je izbor kako za bočno ograđivanje, tako i za ograđivanje dovorišta do ulice. Ipak, ona nije biljka koju ćete posaditi i više oko nje nećete imati nikakve obaveze. Ona mora redovno da se reže i održava, ako ne želite da podivlja i bude sve samo ne lepa živa ograda.

Vrste lovor višnje 

 

One se uglavnom razlikuju po obliku i boji lišća. Postoje one sa malim i velikim listovima, tamne nijanse zelene pa sve do onih sa primesom bronzanih nijansi. Ipak, ono što je možda i važnije to je način na koje rastu, od čega zavisi da li ćete dobiti živu ogradu ili žbun.

 

Osim toga, razlikuju se i po izdržljivosti. Uvek se raspitajete da li je sorta koju želite da kupite otporna na mraz kako već posle prve zime ne biste ostali bez njih. 

 

LOVOR VIŠNJA SE OREZUJE I STVARA JOJ SE OBLIK KAKAV ŽELITEfoto: Shutterstock / Dmitry Naumov

Kako i kada se sadi lovor višnja?

 

Najbolje vreme za sadnju lovor višnje je u jesen. Tako ćete biljki dati dovoljno vremena da se ukoreni pre prvog mraza. Birajte suv dan, bez snega i mraza.

 

Sadnja lovor višnje: korak po korak

 

Lovor višnja ne traži nikakve posebne uslove, ali bi bilo dobro da prilikom sadnje u svaku rupu gde će biti biljka dodate malo peska, jer ona ne voli mnogo vode pa joj treba rastresito i propusno zemljište. 

KORACI KOJE TREBA ISPRATITI PRILIKOM SADNJE LOVOR VIŠNJE foto: Shutterstock / Beekeepx

Ove korake morate da ispratite:

 

1. Među biljkama mora da bude razmak od 80 do 100 cm

2. Kad napravite rupe, sipajte pesak, dodajte malo komposta ili prirodnog đubriva i biljku položite vertikalno u rupu za sadnju.

3. Busen biljke treba da bude duboko u zemlji, odozgo pospite još zemlje i dobro zalijte.

 

Kako bi se živa ograda brže formirala i zatvorila, razmak sadnje možete smanjiti i na tri biljke po metru. Dok se ne razgrana lovor višnja se zaliva čim je oko korena suva zemlja, a kasnije samo povremeno, u periodima velike suše.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako izgleda svemirka biljka?