miluju nepce

Najlepše domaće pamuk kiflice koje ćete probati vazdušaste su & mekane kao duša, a spremaju se brzo i jednostavno!

Spremite se da osvojite sve za stolom ovim neodoljivim delikatesom!

Pamuk kiflice mekane su kao dušafoto: V Dragana/shutterstock

Ako tražite recept za savršeno mekane pamuk kiflice koje se tope u ustima, na pravom ste mestu.

 

Ove vazdušaste kiflice imaju neverovatno mekanu teksturu, a najbolji deo je što postoji trik kojim se skraćuje vreme čekanja da testo naraste.

 

Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete uživati u svežim, toplim kiflicama koje su idealne za doručak ili užinu.

 

Sastojci:

 

  • 500 g mekog brašna
  • 20 g svežeg ili pola kesice suvog kvasca
  • 250 ml toplog mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • pola kesice praška za pecivo
  • susam

 

Kiflice su svima omiljena hranafoto: Vesna Markovic/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Napravite smesu od mleka, kvasca i šećera i ostavite da odstoji 5 minuta. U drugoj posudi pomešajte brašno, ulje i prašak za pecivo, pa dodajte i jedno umućeno jaje. Pomešajte dve smese u jednu posudu i mesite dok ne postane jedna homogena masa.
  2. Smesu prekrijte folijom da odstoji 10 minuta, zatim ponovo rukama mesite testo pa prekrijte providnom folijom. Ovoga puta neka odstoji 45 minuta na sobnoj temperaturi.
  3. Na pobrašnjenoj podlozi smesu podelite na dve jednake vekne, razmesite i razvijte oklagijom. istanjeno testo isecite na 3 dela, pa svaki od tih delića još na tri dela. Tako dobijene trougliće blago rolajte od uže strane ka najširoj kako biste dobili oblik kiflica.
  4. Neka odstoje još pola sata tako, premažite ih umućenim jajetom, odozgo pospite susamom i pecite na 180 °C oko 20 minuta na papiru za pečenje.

 

SAVET: 

 

  • Ukoliko želite da skratite proces čekanja da testo naraste, koristite se alternativnim trikovima koji uspešno mogu zameniti ulogu kvasca u ovakvim receptima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste