Domaće knedle od griza prave se vrlo brzo i jednostavno, ali jedan korak se često preskače zbog čega dobijamo knedle koje raspadaju u supi kada biramo mekane ili sirove iznutra ako pravimo tvrde.
Dok neko uživa u testenini u supici, mnogo je ljubitelja jela "na kašiku" koji bi radije odabrali starinske supe s knedlama kakve su pravile naše bake, a omiljene su svakako one od griza.
Ukoliko ste bezuspešno pravili knedle i uglavnom dobijali one koje se raspadaju u tečnosti, obavezno probajte ove male cake koje im daju savršenu čvrstinu i teksturu.
Najpre odaberite svoju najdražu vrstu...
Trik za meke knedle za supu
Knedle od griza obično pravimo od mešavine griza i jajeta, ali to nije njihova jedina tajna – veoma je važno vreme pripreme ukoliko preferirate pahuljasto mekanu varijantu. Umesto da ih ukuvate odmah, ostavite pomešano jaje i griz da odstoje oko 30-60 minuta, pa ih tek onda ubacite u šerpu.
Trik za tvrđe knedle za supu
Ako pak spadate u one kojima su omiljene tvrde domaće knedle od griza, u standardni recept dodajte još 1-3 kašike griza i dobro ih pomešajte, pa ostavite da mešavina odstoji 30 minuta. U slučaju da ih odmah ubacite u supu, mogle bi da ostanu nekuvane unutra.
Najbolji recept za knedle od griza
Sastojci:
- 1 jaje
- 8 ravnih kašika griza
- 4 kašike ulja
- so po ukusu
Priprema
- U maloj činiji dobro umutite posoljeno jaje, dodajte mu ulje, pa nastavite da mutite.
- Potom dodajte griz i mešajte dok ne dobijete smesu zadovoljavajuće gustine.
- Oblikujte knedle i ostavite ih da odstoje koliko je potrebno.
- Kašikom ubacujte u supu jednu po jednu knedlu i kuvajte još pet minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?