BOŽANSTVEN UKUS

Kako napraviti mekane, a kako tvrđe knedle od griza? U nekoliko poteza dobićete supu kakvu su pravile naše bake

Domaće knedle od griza prave se vrlo brzo i jednostavno, ali jedan korak se često preskače zbog čega dobijamo knedle koje raspadaju u supi kada biramo mekane ili sirove iznutra ako pravimo tvrde.

Domaća supa s knedlama od grizafoto: laurentiu iordache / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok neko uživa u testenini u supici, mnogo je ljubitelja jela "na kašiku" koji bi radije odabrali starinske supe s knedlama kakve su pravile naše bake, a omiljene su svakako one od griza.


Ukoliko ste bezuspešno pravili knedle i uglavnom dobijali one koje se raspadaju u tečnosti, obavezno probajte ove male cake koje im daju savršenu čvrstinu i teksturu.


Najpre odaberite svoju najdražu vrstu...

Trik za meke knedle za supu


Knedle od griza obično pravimo od mešavine griza i jajeta, ali to nije njihova jedina tajna – veoma je važno vreme pripreme ukoliko preferirate pahuljasto mekanu varijantu. Umesto da ih ukuvate odmah, ostavite pomešano jaje i griz da odstoje oko 30-60 minuta, pa ih tek onda ubacite u šerpu.

 

Domaća supa s knedlama od grizafoto: Josef Müllek / Panthermedia / Profimedia

Trik za tvrđe knedle za supu


Ako pak spadate u one kojima su omiljene tvrde domaće knedle od griza, u standardni recept dodajte još 1-3 kašike griza i dobro ih pomešajte, pa ostavite da mešavina odstoji 30 minuta. U slučaju da ih odmah ubacite u supu, mogle bi da ostanu nekuvane unutra.


Najbolji recept za knedle od griza


Sastojci:

 

  • 1 jaje
  • 8 ravnih kašika griza
  • 4 kašike ulja
  • so po ukusu


Priprema

 

  1. U maloj činiji dobro umutite posoljeno jaje, dodajte mu ulje, pa nastavite da mutite.
  2. Potom dodajte griz i mešajte dok ne dobijete smesu zadovoljavajuće gustine.
  3. Oblikujte knedle i ostavite ih da odstoje koliko je potrebno.
  4. Kašikom ubacujte u supu jednu po jednu knedlu i kuvajte još pet minuta.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?