jeste li probali?

Stalno korišćenje izbeljivača nije dobro! Prava metoda za pranje belih posteljina i čaršava za belinu, svežinu & mekoću

Ako često potapate čaršave u izbeljivač, to nije na duže staze preterano dobro, pa probajte s alternativnom i prirodnom metodom.

foto: fizkes/Shutterstock

Bela posteljina može brzo da izgubi tu boju kada se često pere, posebno ako je mešate s tamnijim vešom u veš-mašini. Vremenom razni faktori utiču da materijal čaršava bledi ili požuti,  a ako hoćete da vratite staru belinu, jedna opcija jeste izbeljivač.

 

Ipak, on nije uvek efektan. Zapravo izbeljivanje nekada kao krajnji rezultat da žute fleke,  posebno ako je posteljina imala masne tragove po sebi, a u krajnjoj liniji i da je oštetite.

 

Elizabet Šilds, koja radi kao operativna menadžerka u jednom američkom servisu za čišćenje,ističe da nije dobro da svaki put koristite izbeljivač.

 

 

Da,  požuteli čaršavi nisu idealni, ali to ne znači da svaki put treba da ih potapate u izbeljivač, jer možete da oštetite vlakna, pa će se brzo pokidati i pocepati.

 

Kako treba prati čaršave?

 

Umesto toga, ona preporučuje da koristimo sirće kao alternativnu metodu za izbeljivanje.

 

Umesto izbeljivača, probajte da šoljicu sirćeta pomešate sa svojim praškom. To će pomoći da se čaršavi omeškaju i dobiju sjaj, a bez upotrebe oštrih hemikalija.

 

Sirće je prirodna alternativa izbeljivačufoto: Tetra Images Profimedia

U zavisnosti od toga koliko je posteljina prljava, izaberite odgovarajući ciklus pranja u veš-mašini, a potom ih ostavite napolju da se suše, jer će to pospešiti prirodno posvetljivanje.

 

Ne samo da će imati prirodan svež miris, ali će se dodatno posvetliti.

 

Takođe naglašava da odradite "piling" čaršava, odnosno da uzmete rolere kojima ćete pre pranja skinuti s materijala prljavštinu, končiće i sitnice koji se nakupe i načine "loptice" koje vremenom mogu samo da naštete i učine boju čaršava tamnijom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

POREDALA VOĆE U MAŠINU ZA PRANJE SUĐA! Htela da sebi skrati muke, sipala sirće i sad je pola sveta OSUĐUJE! (VIDEO)