ONE SU KRALJICE BAŠTE

Ceo komšiluk će vam zavideti! Koje cveće treba posaditi u septembru da vam i tokom zime bašta bude cvetna i šarena?

0

Varate se ako mislite da je s hladnim danima kraj uživanju u cveću i njegovom prelepom izgledu 

3 BILJKE KOJE CVETAJU I PREKO ZIME
3 BILJKE KOJE CVETAJU I PREKO ZIME foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia

Postoji cveće koje se može održati i tokom hladnih zimskih dana. Potrebno je da ga posadite i održavate onako kako to cvećari savetuju, a zauzvrat ćete tokom cele godine imati bujnu, šarenu baštu koja će mamiti komšijske poglede.

 

Zimsko cveće ne zahteva mnogo nege, ali ako je cveće u saksijama morate da ga radovon zalivate. Ovo su biljke koje treba da posadite u septembru kako bi cvetalo već u oktobru.

 

U njihovom lepom zelenom lišću uživaćete tokom cele godine, a u cvetu tokom zimskih hladnih dana. 

Kamelija 

 

Ako želite biljku koja će da vas usrećuje celu zimu onda je pravo vreme da posadite kameliju. Iako mnogi misle da je osteljiva to zapravo nije tačno. Ona se dobro odupire zimskoj hladnoći, čak i onda kada se gaji u saksiji. Nema velike potrebe, ne mora da se orezuje, i cveta obilno godinama, ne mareći za hladnoću.

 

KAMELIJA JE VEOMA OTPORNA BILJKA NA HLADNOĆU
KAMELIJA JE VEOMA OTPORNA BILJKA NA HLADNOĆU foto: Shutterstock / Stor24

To je zimzelena biljka, i kao takva, budući da ima izuzetno lepo lišće, biće savršen ukras na svakoj terasi ili bašti tokom čitave godine. Izgledaće spektakularno i kao živa ograda između dva balkona i neće joj smetati skučen prostor u saksiji.

 

Iris (Perunika)

 

Jedna od najlepših biljaka koju možete imati u svojoj bašti - čudesni iris, sadi se upravo u septembru. Drugo ime za ovu biljku jeste i perunika ili kako ga nazivaju cvet bogova. Cveta od aprila do juna, a neke vrste i do septembra. Voli vlažno, rastresito i suvo zemljište bogato humusom, kao sušu, ali i sunce.

 

PERUNIKA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ZIMSKIH BILJAKA
PERUNIKA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ZIMSKIH BILJAKA foto: Shutterstock / I.Luna

S obzirom da potiče iz močvarnih predela, može se saditi na obalama jezera, potočiće ili bilo koje vode. Obavezno je prihranjivanje i umereno zalivanje. Prihranjivanje se obavlja u proleće. Simbol je vere, nade, prijateljstva.

 

Erika (Vres)

 

Nazvana još i kraljicom zime ova zimzelena biljka dokazuje da joj ni temperature koje idu ispod minusa ne mogu nista. Najbolje cveta na temperaturi od 5 do 15 stepeni.

 

VRES CVETA TOKOM CELE ZIME
VRES CVETA TOKOM CELE ZIME foto: Shutterstock / Kabar

 

Ova biljka prvenstveno je predodređena za balkon zbog svojih predivnih nijansi bele, ružičaste, crvene ili ljubičaste boje. Vreme cvetanja joj je od januara do marta.

 

 

makonda-tracker