nema masnoće

Zdrava varijanta najlepših uštipaka iz rerne: Nema prženja u dubokom ulju, a ukus je fantazija koju morate da probate

Ukoliko volite uštipke i ne želite da ih pržite u ulju ovaj recept će vas raspametiti

foto: Youtube Printscreen / EmilinaKuhinja

 

Domaćice su nekada za pripremu ukusnih delicija koristile samo one sastojke koje su već imale u svojoj kuhinji. Budući da se uštipci mogu jesti i slatki i slani i prazni i punjeni oni su često bili na meniju.

 

Upravo zbog toga su nastale razne varijante ovog preukusnog specijaliteta od testa.

 

Jedan od njih, onaj zdraviji, sprema se gotvo isto kao i ostali, ali je postupak pečenja drugačiji... Ovo su uštipci iz rerne, a vi pogledajte kako da ih spremite svojim ukućanima.

 

Sastojci:

 

  • 300 g sira
  • 3 jajeta
  • 100 ml jogurta
  • kašičica soli
  • 10 g praška za pecivo
  • 400 g pšeničnog mekog brašna

Priprema:

 

U posudu izmrvite sir, pa dodajte jaje, zatim jogurt, brašno, prašak za pecivo i so. Umestite testo a onda ga razoklagijajte na oko 1 cm debljine i isecite na kocke ili romboide. Ređajte ih u podmazan pleh, a potom svaki zarežite odozgo i premažite sa mešavinom mlake vode i ulja.

 

Peći na 200C oko 25 minuta. Kad ih izvadite jedite dok su topli jer tada su najlepši.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće