nepoznati detalji trougla

"Šta više hoćeš?", pitala je Kamila Dajanu: Neotkriveni detalji princezine agonije koja je narušila njeno zdravlje

Princeza Dajana patila je zbog afere Čarlsa i Kamile Parker, ali nije htela da im ostane dužna na kraju svega.

Dajana se poveravala svojoj profesorki plesa oko problema u braku sa Čarlsomfoto: Obertreis / AFP / Profimedia

En Alan, autorka novih memoara "Ples sa Dajanom", bila je profesorka baleta, s kojom je Dajana, tadašnja princeza od Velsa, uvežbavala i usavršavala svoj talenat za ples.

 

Dajana je krenula na časove s njom samo par nedelja nakon venčanja sa Čarlsom 1981. godine, a u svojoj novoj knjizi En Alan otkrila je nepoznate detalje razgovora s Dajanom, pa i to da joj je u suzama govorila o tome koliko voli Čarlsa.

 

Nedugo nakon što je dobila poruku da princeza želi da prestane s časovima plesa, ona ju je pitala da li je to istina, ali Dajana je bila "Iznervirana" i time joj je pokazala da je Palata ta koja je htela da to okonča, navodi se, između ostalog, u njenim memoarima.

 

Malo kasnije, Dajana je rekla da je bila "posramljena" da prizna da pati od — bulimije.

 

Alan se toga plašila otkako se Dajana onesvestila na putovanju u Vankuver 1987.

 

Shvatila sam da se Palata brine i da su svesni ili, barem, sumnjaju na problem. Razumela da sam su možda zabrinuti da to može biti opasno ako neko sa strane sazna... Što sam više mislila o tome, bila sam sve bešnja. Ako bi to znali zasigurni, da li bi iko ponudio pomoć? Nije delovalo da bi. Ako bi shvatili taj problem kao znak slabosti, da li bi iko shvatio mentalnu bitku koju je Dajana vodila — piše Alan.

 

Navodno je Dajana bila bitku protiv bulimijefoto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

 

Dajanina bulimija pogoršala se njenim bračnim problemima, zbog čega je En Alan bila besna na budućeg kralja, koji je imao aferu sa Kamilom Parker Bouls, koja mu je kasnije postala žena.

 

Da li je Čarls mislio da je to prihvatljivo ponašanje i da Dajana treba da okrene leđa i ignorište sve što se događa? Da li mu je laknulo što je i ona imala vanbračnu aferu? Da li ga je to dotaklo imalo? Nije delovalo da jeste — piše ona.

 

 

 

U jednoj romantičnoj prigodi, Dajana je priredila Čarlsu piknik, ali kada je video to, on je "ispustio njenu ruku" i rekao: — Ja ne jedem napolju. Dovedi batlera da odmah ovo skloni.

 

U tom momentu — piše En Alan — deo nje je umro. Njena namera ljubavi uništena je tim rečima.

 

Alan piše i o tome kako je Dajana pitala Kamilu, kojom je "bila prestravljena" da ostavi Čarlsa na miru, i to na rođendanskoj zabavi Kamiline sestre Anabel Eliot 1989.

 

U jednom trenutku je Kamila imala komentar koji je dalje povredio Dajanu. "Imaš sve na svetu, muškarci lude za tobom i dvojicu prelepih sinova. Šta više hoćeš?", pitala ju je Kamila, a Dajana je odgovorila: "Želim svog muža".

 

 

Princeza Dajana imala je čal i okršaj s Kamilom i tražila "muža nazad"foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, EPA-EFE/LAJOS SOOS

Di je rekla En Alan o svemu što se dogodilo te noći i kako je, dok su se vraćali kući, Čarls "bio kao dečak koji je uradio nešto pogrešno i hoće da se iskupi".

 

Uživala sam u svakom detalju, ali više od svega mi se dopalo koliko je Dajana bila hrabra.

 

Dajana je plesala tokom obe svoje trudnoće, a jedna od prvih osoba kojoj je poverila da je trudna s Vilijamom jeste En Alan. Poslednji put kad su se čule bilo je nakon smrti Dajaninog oca, Erla Spensera, u martu 1992, iste godine kad se zvanično rastala od Čarlsa (a zvanično su se razveli u avgustu 1996).

 

Bila je očajna kad je čula da je Dajana preminula, a seća se toga da je "na časovima bila ona prava ona".

 

Bonus video

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?