Septembar je pravo vreme za mirise i ukuse koji nas podsećaju na toplotu doma, a ništa ne dočarava ovu atmosferu bolje od pite sa jabukama.
Ovaj bakin recept za sočnu pitu sa jabukama i cimetom savršen je za nadloazeće dane rane jeseni.
Spoj hrskavog lisnatog testa, slatkih, karamelizovanih jabuka i opojnog cimeta učiniće da se cela kuća ispuni neodoljivim mirisima koji mame osmeh na lice.
Idealna je za uživanje uz šolju toplog čaja ili kafe, dok napolju lagano pada lišće.
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa (može i kupovno)
- 4 većejabuke
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika brašna
- Sok od pola limuna
- 1 jaje (za premazivanje)
- Malo šećera u prahu (za posipanje)
Priprema:
- Priprema jabuka: Oguli jabuke i iseckaj ih na tanke kriške. Prelij ih sokom od limuna da ne pocrne – to je magični trik koji ceo recept čini posebnim.
- Punjenje: U posudi pomešaj jabuke, šećer, vanilin šećer, cimet i brašno. Dobro izmešaj da se svi sastojci sjedine.
- Formiranje pite: Razvuci polovinu lisnatog testa i stavi ga u okrugli pleh za pitu. Preko rasporedi pripremljene jabuke. Prekrij ostatkom testa i dobro zatvori ivice.
- Pečenje: Premaži pitu umućenim jajetom i probuši nekoliko rupica na vrhu kako bi para izlazila tokom pečenja. Peči u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok pita ne postane zlatno smeđa.
- Posluživanje: Kada se pita malo ohladi, pospi je šećerom u prahu. Seći na parčiće i poslužiti.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
( Glossy, E.S. )