tradicija

Uradite ovo i večeras vas čeka ispunjenje najveće želje: Verovanja na Svetog mučenika i arhiđakona Lavrentija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 23. avgusta po novom kalendaru, obeležavaju dan Svetog Lavrentija, simbola vere, radosti i velike hrabrosti.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 23. avgusta, obeležavaju dan Svetog Lavrentijafoto: Wikimedia Commons, The Deceiver

Vernici Srpske pravoslavne crkve 10. dana avgusta po starom julijanskom kalendaru, odnosno 23. avgusta po gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Svetog mučenika i arhiđakona Lavrentija.


Sveti Lavrentije rođen je 225. godine, a predanje kaže da je došao iz Albasetea da bude učenik arhiđakona Siksta, koji je potom postao episkop Rima 257. godine, nakon čega je Lavrentije rukopoložen za đakona.


Njegov posao bio je nadgleda imovinu i brine o siromašnima.


Naredne godine, 258, kada je car Valerijan vršio progone hrišćana, mnogi vernici su pogubljeni, a oni iz plemićkih porodica proterani i lišeni imovine. Lavrentije i njegov učitelj, međutim, nisu odustajali od svoje vere u Isusa Hrista, pa su nastavili da je propovedaju. Među prvim ubijenima bio je episkop Sikst, dok je Lavrentije utamničen.

Dok je bio zatočen, veruje se da je činio čuda, isceljivao obolele, pomogao slepima da progledaju, i mnoge privukao veri Hristovoj, nakon čega je mučen sve do smrti 10. avgusta 258. godine. Prema predanju, on je stavljen u gvozdeni sanduk ispod kog je zapaljena vatra, a prema nekim izvorima je toliko dobro podnosio mučenje da je u jednom momentu tamničarima rekao:

"Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!"

Verovanja na Svetog Lavrentija


Svetog Lavrentija poštju i Rimokatolička i pravoslavne crkve, a pravoslavna ikonografija ga prikazuje kako drži kovčeg, jer je bio čuvar crkvenog blaga.
Budući da se povezuje hrabrošću i smehom, zbog vedrine koja ga je pratila do samog kraja, ovaj svetac se smatra zaštitnikom komičara, pa postoji verovanje da se na njegov praznik treba što više smejati kako bi se Lavrentije usrećio.


Kako se u avgustu pojavljuju meteorske kiše, u prošlosti se verovalo da s neba padaju suze Svetog Lavrentija, pa postoji običaj da svako ko vidi zvezdu padalicu zatraži svetitelju da mu ispuni jednu želju, koju će on uslišiti.


Molitva svetom Lavrentiju

"Mučenik Tvoj Gospode, Lavrentije, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše."

BONUS VIDEO

Zlatan Ibrahimović crkvu pretvorio u kuću