Ova mlečna pita je vrlo jednostavna za pripremu, a pravi je biser grčke kuhinje i njihov omiljeni slatkiš.
Ako volite Grčku i grčke recepte, obavezno isprobajte ovaj lagani recept za preukusnu slatku grčku pitu, tzv. galatopitu.
Ova mlečna pita tako je slasna i jednostavna za pripremu, a verovatno da već sve sastojke imate kod kuće.
Uverite se zbog čega je Grci rado i često spremaju, a i vama će postati rutina!
Sastojci:
- 1250ml mleka (5 šolja)
- 170g šećera
- pola kašičice cimeta
- narendana kora od pola narandže
- 1 vanilin šećer
- 2 jajeta + 2 žumanceta
- 150g griza
- 50g putera + 15g otopljenog putera + još malo da zamastite kalup
- med, šećer u prahu, cimet (za posipanje, opciono)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C. Namastite obruč za tortu (23cm) puterom i ostavite sa strane.
- U činiji umutite mutilicom jaja, žumanca i polovinu količine šećera dok smesa ne postane penasta i ostavite sa strane.
- U veću šerpu sipajte mleko, ostatak šećera, narandžu, vanilu i cimet i kuvajte. na umerenoj temperaturi. Sklonite potom kad je mleko zagrejano i kutlačom vrelo mleko dodajite smesi s jajima, konstantno muteći mutilicom.
- Kada ste dodali polovinu smese s mlekom jajima, sve prespite nazad u šerpu i vratite na kuvanje na umerenoj temperaturi.
- Postepeno dodajite griz, neprestano muteći smesu da se ne skori.
- Krem će početi da se zgušnjava, a vi mešajte dok se ne stvore mehurići. Kuvajte jedan minut od momenta kad krenu da se stvaraju veliki mehuri u smesi. Morate mešati žustro. Sklonite potom s ringle i dodajte puter naseckan na kockice i sve sjedinite.
- Smesu sipajte u namašćen kalup i izravnajte površinu kašikom. Dodajte otopljen puter na vrh i premažite četkicom za premazivanje.
- Pecite 50 minuta ili do zlatne boje koja vuče na braon. Ostavite barem 45 minuta da se ohladi pre pečenja i serviranja. Biće vrlo mekana i kremasta dok se ne ohladi, a tad postaje strukture slične pudingu.
- Služite sa medom, šećerom, cimetom...
Napomena grčkih domaćica: Galatopita može stajati do 4 dana u frižideru.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Kakva je sezona u Grčkoj ove godine?
( Glossy, M.R. )