za rođendan & sve važnije prilike

Kora meka kao pamuk, a fil – superkremast: Letnja torta koja ostaje sveža danima, zaslađuje i rashlađuje (RECEPT)

Ako želite da probate nešto sasvim drugačije ovog leta, lagani dezert od jaja, šlaga i badema slatkiš je koji ne smete da propustite. Verujte nam na reč!

Neodoljiva i kremasta nemačka torta s bademima i jajimafoto: Lieblingsdesserts, Youtube Printscreen

Ukoliko ste ljubitelj laganih letnjih poslastica koje se prave sa šlagom i korom od belanaca, ovaj dezert je pravi izbor za vas i savršen je izbor uz kaficu posle ručka.

 

Nemačka torta od badema i jaja je lagan dezert koji posebno prija u vrelim letnjim danima, a iako je u receptu navedeno da se koristi veća količina šećera, slobodno je smanjite prema svom ukusu i svakako ćete dobiti nezaboravan slatkiš.

 

Iako će vas dužina recepta možda uplašiti, u pitanju je dezert koji se priprema vrlo jednostavno i ne može da ne uspe, a ako ga stavite u frižider, trajaće danima.

Sastojci:

 

  • 2 cela jajeta + 4 žumanceta + 4 belanceta
  • 100 g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 40 gustina
  • 400 ml mleka + 70 ml mleka
  • 80 g putera + 100 g putera
  • 90 g šećera + 200 g šećera
  • 155 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • sok od pola limuna
  • 50 g listića badema
  • 200 ml slatke pavlake

 

Nemačka sendvič-torta s bademimafoto: Lieblingsdesserts, Youtube Printscreen

Priprema

 

  • Pomešajte dva cela jajeta, šećer i jednu kesicu vanilinog šećera i to dobro umutite žicom. Dodajte gustin, dobro razmutite, pa nalijte 400 ml mleka i promešajte.
  • Stavite da se kuva dok se ne zgusne i ne dobije kremastu teksturu, uz neprestano mešanje, pa sklonite na stranu i umešajte 80 g putera. Mešajte dok se potpuno ne otopi.
  • Prebacite u hladnu činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
  • U odvojenoj činiji pomešajte 90 g šećera sa 100 g putera i umutite mikserom. Dodajte četiri žumanceta, mutite još malo, pa sipajte 70 ml mleka i nastavite mutite.
  • Tome dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, i mešajte dok se ne sjedini. Obratite pažnju formiraju li se grudvice od brašna i obavezno ih razbijte. Ovu smesu prebacite u pravougaonu posudu za pečenje obloženu pek-papirom i fino je poravnajte i ravnomerno rasporedite.
  • Iscedite sok od pola limuna. Pomešajte četiri belanceta sa sokom od limuna i jednom kesicom vanilinog šećera, pa mutite mikserom postepeno dodajući 200 g šećera (može i manje, po ukusu) dok ne dobijete gust šlag.
  • Nanesite ga preko kore u tepsiji i poravnajte špatulom, pa preko stavite listiće badema.
  • Pecite 40-50 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
  • Kad bude pečeno, presecite pravougaonik napola, pa umutite slatku pavlaku u šlag. Dodajte je žutom filu koji ste pokrili prozirnom folijom i mutite mikserom dok se ne sjedini. To nanesite na jednu polovinu pečenog kolača, pa ga preklopite drugom polovinom.

 

BONUS VIDEO

Koji sladoled je otporniji na sunce?