jednostavno neodoljiv!

Turska princeza, kremasti dezert bez jaja i šećera: Božanstveni kolač od šlaga za koji vam ne treba rerna

Ukoliko vam je potreban recept za brzu letnju poslasticu, koja zaslađuje i rashlađuje, a pravi se jednostavno, ovaj orijentalni kolač sigurno će vam se dopasti.

Turska princeza je neodoljiv i vrlo lagan kolač koji može da se pravi cele godine, ali je posebno popularan tokom letafoto: Ivan Mateev/Shutterstock

Ako želite da izbegnete klasične kolače sa korom od patišpanja, postoji mnogo opcija za lagani letnji dezert.


Tu su poslastice s napolitankama, keksom, piškotama i mnoge druge, ali jeste li znali da možete iskoristiti i tost hleb za pripremu domaćih slatkiša?


Na ovaj način priprema se neodoljiva turska princeza, lagani i kremasti kolač od šlaga, suvog voća i orašastih plodova, gotov očas posla!

 

Kolač turska princeza

 

Kolač turska princeza, od tosta, šlaga, orašastih plodova i suvog voćafoto: Ivan Mateev/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje tost hleba
  • 200 g praha za šlag
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja lešnika
  • 1 šaka badema
  • 1 šaka suvih kajsija
  • 1 šaka suvog grožđa


Priprema

 

  1. Sipajte u činiju prah za šlag, pa mu dodajte malo po malo mleka, sve vreme muteći mikserom. Kad se fino zgusne, stavite u frižider na pola sata.
  2. Iseckajte sitno suvo grožđe, a u blenderu usitnite bademe i lešnike, ali pazite da ne preterate da ne bude praškasto.
  3. Ubacite u šlag bademe, lešnike i suvo grožđe, a pripremljene kajsije ne secite već ostavite sa strane.
  4. Isecite tost hleb na komade, pa i njega ubacite u šlag i sve dobro promešajte.
  5. Prebacite u kalup koji ste prethodno obložili prozirnom folijom, poravnajte špatulom odozgo i protresite da se ravnomerno rasporedi. Stavite u frižider da se stegne, najmanje na tri sata.
  6. Kad izvadite, stavite tacnu preko kolača, pa okrenite tako da ga prebacite na tacnu.
  7. Kajsije, koje su prethodno odstojale 15 minuta u vrućoj vodi, dobro ocedite i prosušite ubrusima i njima ukrasite kolač.

 

BONUS VIDEO

Kako Kinezi prave Mesečev kolač?