bez rerne

Nisu potrebni ni mikser ni rerna: Najkremastiji letnji kolač od piškota i jednog limuna gotov za 15 minuta

Ukoliko umesto čokoladnih poslastica birate laganije i s voćnim ukusom, ovaj dezert će vam se sigurno dopasti.

Voćni kolač sa ukusom limuna, od piškota foto: Ricette dolci, Youtube Printscreen

Kolači i torte od piškota pravi su hit u letnjim mesecima jer nema potrebe da uključujemo rernu za pečenje kore, a one se odlično uklapaju i uz čokoladne i uz voćne filove.


Danas vam predstavljamo recept za laganu letnju poslasticu s ukusom limuna, koja se priprema očas posla, a garantuje božanstven ukus.


Svemu na kraju dodajte kokosovo brašno i dobićete fenomenalan ukus i teksturu, bez mnogo muke.

Kolač od piškota i limuna

 

Kolač od piškota i limuna, sa kokosovim brašnomfoto: Ricette dolci, Youtube Printscreen

Sastojci:

 

  • 150 g piškota
  • 200 ml mleka


Za fil od limuna:

 

  • 2 žumanceta
  • 80 g šećera
  • 40 g gustina
  • tanko sečena ili rendana kora jednog limuna
  • 50 ml limunovog soka
  • 600 ml mleka
  • kokosovo brašno po ukusu


Priprema

 

  1. Sipajte 200 ml mleka u jednu činijicu, pa umačite piškote i ređajte ih po dnu kalupa za tortu dok ne pokrijete kompletno dno.
  2. U šerpicu sipajte mleko (odvojte malo mleka sa stane da imate da razmutite gustin) i ubacite koricu limuna i stavite da se kuva.
  3. U šerpici pomešajte žumanca i šećer, dobro promešajte, pa im dodajte gustin i razmutite. Zatim sipajte malo mleka koje ste odvojili sa strane, promešajte, pa iz prve šerpe izvadite koru limuna ako ste je ubacili celu umesto rendanu i tim mlekom prelijte ovu drugu smesu, sa žumancima i gustinom.
  4. Stavite to na vatru i kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte limunov sok i kuvajte još malo uz mešanje žicom sve vreme.
  5. Dok je još toplo, prelijte time poređane piškote i protresite da se lepo poravna. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na tri sata. Zatim pospite kokosovim brašnom po ukusu.

Pogledajte kako se pravi lagani letnji kolač od piškota.

 

BONUS VIDEO
Koji sladoled je otporniji na sunce?