borci

"Napravio je 6 koraka, a ja sam briznuo u plač": Ispovest Kolina Farela o životu njegovog sina sa smetnjama u razvoju

Slavni glumac, koji je poznat po tome čuva svoju privatnost, sada je odlučio da progovori otvoreno o svom najvećem ponosu i borbi i podelio priču za divljenje.

Kolin Farel ima dvojicu sinova: Džejmsa i Henrijafoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Irski glumac Kolin Farel, jedno od najvećih imena u svetu filma proteklih decenija, u mladosti je bio problematičan momak koji se trudio da ne eksponira svoj skandalozni privatni život. Danas, on je ponosni tata za primer i neko ko želi da ispriča svoju priču – i ima šta da kaže.


Holivudski superstar, kog smo gledali u filmovima "U Brižu", "Jastog", "Gospoda", "Duhovi ostrva", "Totalni opoziv", "Ubistvo osvetog jelena" i mnogim drugim, otac je dvoje dece: Džejmsa (20) i Henrija (14), a nedavno je odlučio da progovori o tome kako napreduje i živi njegov stariji sin.


Džejms Farel, kog je Kolin dobio 2003. sa američkom manekenkom Kim Bordenejv, rođen je s retkim neurogenetskim poremećajem koji izaziva zaostajanje u razvoju, probleme s ravnotežom i druge poteškoće.

 

 

U pitanju je Angelmanov sindrom, koji čini Džejmsov život teškim, ali se on i svi koji brinu o njemu trude da mu pomognu koliko je moguće, pa ovaj mladić danas živi kvalitetno. Glumac je, inače, nedavno pokrenuo fondaciju koja nosi njegovo ime i ima za cilj da pomogne mladima koji žive s ovim sindromom.

Farel se u ispovesti za magazin People osvrnuo na neke od prekretnica u njegovom razvoju i na vrlo emotivan način opisao iskustvo svoje porodice. Jedno od njih je i trenutak kada je Džejms prohodao uz pomoć svoje negovateljice.


Znao sam da rade s njim na hodanju. Stajao sam tamo, a ona ga je pustila i on mi je prišao – rekao je Farel. – Bilo je tako duboko. To je bila magija. Nikad neću zaboraviti odlučnost na njegovom licu dok je koračao prema meni. Napravio je, otprilike, šest koraka, a ja sam briznuo u plač.

Kako je objasnio, Džejmsovo stanje je takvo da nije verbalan i treba mu pomoć negovatelja koji živi s njim u kući da bi obavio svakodnevne stvari.

 

Glumac je prvi put pričao o dijagnozi njegovog sina kada je Džejms imao četiri godine, a otkrio je da se i Džejmsova majka trudi da zajedno učestvuju u svim pobedama, pa makar i najmanjim, bez obzira na to kada se dese. Tako je sin Kolina Farela progovorio sa šest godina, a počeo je sam da jede sa 19, dok su njegovi napadi pod kontrolom.


Glumac je beskrajno ponosan na sina, za kog kaže da mu je "obogatio život", ali naglašava da ne želi da umanji iskušenja kroz koja prolazi veliki broj porodica, kao što su strah, bol, frustracija...


Kad ste roditelj deteta sa posebnim potrebama, važno je da osećate da niste sami – naglasio je Kolin.

On je otkrio i da je Džejms glavni razlog zbog kog je rešio svoj problem s alkoholizmom jer je shvatio da mora da bude potpuno trezan da bi brinuo o njemu na pravi način.


Džejms je imao oko dve godine kad sam se "očistio", kad sam se otreznio, a on je bio veliki deo toga da se odreknem flaše, veliki deo – rekao je. – Zato što nisam bio u stanju da budem prijatelj, a kamoli otac detetu koje ima tako zahtevne potrebe. Da nije bilo mog otrežnjenja, ne bih mogao da budem uz Džejmsa i uživam u čudima njegovog života, da ga podržavam na način na koji mislim da mogu.

On je dodao i da ne misli da je idealan otac.


Ne želim da se pravim da sam savršen tata, ja s****m i ovo i ono, ali barem moraš da budeš prisutan da s****š, tako da sam ja tu. Ali, da, moja deca i moja trezvenost su povezani... – istakao je.

Kako je glumac objasnio, Džejms je danas običan 20-godišnjak, koji ide na plivanje, izlazi u restorane i gleda filmove, iako uz pomoć negovatelja i može da bude fleksibilan i radi.


On ima dobar život, srećan je mladić. Svakog dana se ponosim njim – rekao je Kolin Farel.


On je objasnio i zbog čega je progovorio o svemu – želi da svet bude ljubazan prema njegovom sinu, koji je radio vrlo naporno da bi se napredovao što više.


Farel, pored Džejmsa, ima i sina Henrija, kog je dobio s glumicom Alicijom Bahledom, s kojom je sarađivao na snimanju filma "Ondin".

 

 

BONUS VIDEO

Razgovor s defektologom: Šta ako dete ne progovori na vreme?