jaka žena

Italijanka je poznaje – godinama! Alžirska bokserka konačno progovorila i ima molbu za sve koji prate Olimpijske igre

Bokserka Iman Helif, koja je posle meča protiv Anđele Karini postala svetska vest broj jedan zbog tvrdnji da je muškarac, osvrnula se na poznanstvo s Italijankom i sav bes koji je proteklih dana osetila na svojoj koži.

Iman Helif ima priliku da osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Parizufoto: EPA-EFE/Miguel Tona

Iman Helif možda nije bilo posebno poznato ime u svetu sporta pre Olimpijskih igara, ali nakon njenog učešća na 33. OI gotovo da nema čoveka koji nije čuo za nju.


Alžirska bokserka našla se u središtu bizarnog skandala, nakon što je u pitanje doveden njen pol, budući da je ona na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu diskvalifikovana pred finalnu borbu zbog rezultata "testa podobnosti" koji nije do kraja objašnjen.


Helifova je, usred najvažnijeg takmičenja u svojoj karijeri, morala da se nosi s internet nasiljem, uvredama, ismevanjem, gnevom poznatih ličnosti na društvenim mrežama, a sve je podnosila ćutke. Sada je, međutim, odlučila da progovori.

Šaljem poruku svim ljudima na svetu da se pridržavaju olimpijskih principa i Olimpijske povelje, da se uzdrže od maltretiranja sportista jer ovo ima efekte, ogromne efekte – rekla je bokserka za AP.

 


To može da uništi ljude, može da im ubije misli, duh i um. Može da ih podeli. I zbog toga ih molim da se uzdrže od maltretiranja – zamolila je i dodala da je u kontaktu sa svojom porodicom u Alžiru i da se nada oni nisu previše pogođeni svim što joj se dogodilo.


U međuvremenu su sve dileme razrešene: Iman Helif je žena, rođena kao žena, odgajana kao žena, takmičila se kao žena, a njen otac je bio prinuđen da pokazuje dokumentaciju koja to dokazuje.

 

Iman Helif kaže da je "italijanska bokserka dobro zna"


Iako se i pre takmičenja spekulisalo o njenom polu, nivou testosterona i hromozomima, za Iman Helif je sve eskaliralo tokom meča protiv italijanske bokserke Anđele Karini.

Alžirska bokserka Iman Helif i Italijanka Anđela Karini na 33. Olimpijskim igrama u Parizu. FOTO: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia
Alžirska bokserka Iman Helif i Italijanka Anđela Karini na 33. Olimpijskim igrama u Parizu. FOTO: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia
Alžirska bokserka Iman Helif i Italijanka Anđela Karini na 33. Olimpijskim igrama u Parizu. FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
Alžirska bokserka Iman Helif na 33. Olimpijskim igrama u Parizu. FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
Alžirska bokserka Iman Helif na 33. Olimpijskim igrama u Parizu. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ona je odbila da nastavi meč protiv Alžirke posle samo 46 sekundi, a mediji su preneli da ona ne želi da se bori "protiv muškarca", dok je Karinijeva kroz suze rekla da je nikada niko nije udario tako jako.


Kako Iman sada ističe, i Anđela Karini i njeni saradnici dobro su znali ko je ona.

Italijanska bokserka me dobro poznaje godinama, jer sam uvek išla u Italiju da treniram kao članica nacionalnog tima – naglasila je ona. – Trenirala sam s njom i njenim trenerima, koji me znaju od mladosti. Iskoristili su ovu "kampanju" da me oslabe.

 

Iman Helif s mnogo emocija je reagovala na plasman u polufinale OIfoto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prošle godine, Iman je nekoliko sati pre borbeu finalu na Svetskom prvenstvu u boksu diskvalifikovana, a usledila je izjava Umara Kremljova, predsednika Međunarodne bokserske asocijacije, koja je i pokrenula čitav haos na OI.


Tvrdio je da su njoj otkriveni "XY hromozomi", za šta nema potvrde, a mediji su pisali o povišenom nivou testosterona usled poremećaja seksualnog razvoja, ali nema sumnje da je Iman Helif rođena kao žena i da se godinama takmičila u ženskim kategorijama. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet, koji organizuje boks turnir na OI u Parizu, dozvolio je Iman da se takmiči.


Znam da je Olimpijski komitet bio pravedan prema meni, srećna sam zbog toga jer to pokazuje istinu – rekla je sportistkinja za AP.

 

Iman Helif i mađarska bokserka Ana Luka Hamori posle četvrfinalnog meča na OIfoto: EPA-EFE/Miguel Tona

Ona je dodala i da ne prati društvene mreže, kao i da postoji tim koji brine o mentalnom zdravlju sportista na OI i koji se stara o tome da oni ne budu izloženi komentarima na internetu.


Ovde sam da se borim i da zabeležim dobar rezultat – kaže Iman.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Filmska priča s OI u Tokiju