Mirom miri Mirnosna Marija

Pomolite se i zapalite sveću, a ovo nipošto ne radite: Običaji i verovanja na Blagu Mariju (4. avgusta)

Srpska pravoslavna crkva 4. avgusta slavi Blagu Mariju, "nepokretni praznik" koji posebno žene treba da poštuju.

4. avgusta slavimo Blagu Marijufoto: hramikona/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 4. avgusta obeležavaju praznik Blaga ili Blažena Marija. Ova svetiteljka veoma je cenjena u srpskom narodu, a za njen praznik se vezuju mnogi običaji.

 

Marija Magdalena ili Blaga Marija bila je rodom iz današnje Sirije i grada Magdale.


Po imenu je u svim kanonskim jevanđeljima pomenuta 12 puta, a svedočila je i Hristovom Raspeću i njegovom vaskrsenju.


Prema predanju, u pitanju je žena koju je Isus spasao od "sedam zlih duhova", posle čega je postala njegova učenica i pratila ga dok je propovedao.

 

Jevanđelje po Luki opisuje je kao jednu od žena koje su uvek bile sa Sinom Božijim i da je pomagala "vlastitim dobrima", a veruje se da je u pitanju bio njen materijalni imetak.

 

Verovanja i običaji na Blagu Mariju


Marija Magdalena ili Blaga Marija veoma je poštovana među srpskim pravoslavnim vernicima, koji je često nazivaju i sestrom Svetog Ilije Gromovnika. Zbog toga postoji verovanje da su na dan kada se slavi ova svetiteljka moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad, jer "brat i sestra razgovaraju".

 

Zanimljivo je da Blaga Marija nije u crkvenom kalendaru obeležena "crvenim slovom", ali se veruje da na taj dan ne treba raditi ni u polju ni u kući. To je dan kada domaćinstvo odmara, kao i na Ognjenu Mariju i Svetu Petku.

 

Iako nisu obeležene crvenim slovom, na Blagu Mariju, kao i na Ognjenu Mariju, treba da se odmara i suzdrži od poslovafoto: Shutterstock / hramikona

Naročito je u srpskom narodu poštuju žene, koje je smatraju svojom zaštitnicom, a jedan od tzv. "nepokretnih" praznika. Jedan od starijih običaja je da se na Blagu Mariju žena pomoli i pokraj zapaljene sveće u crkvi poželi želju, koju će svetiteljka uslišiti.


Posebno se veruje da njenu zaštitu uživaju poštene žene koje žive "bogougodno".


Verovatno vam je poznata i narodna pesma:

 

Ognjem prži Ognjena Marija,

Gromom bije Gromovnik Ilija,

Mirom miri Mirnosna Marija…

 

Molitva blagoj Mariji 

 

O , sveta mironosice i svehvalna ravnoapostolna Hristova učenice, Magdalino Marijo, i u skrušenju srca naših ti se molimo, i usrdno ti pritičemo mi grešni i nedostojni, jer si verna i moćna za nas posrednica pred Bogom.

Ti si više od svih zemnih blaga zavolela Preslatkog Gospoda Isusa i radi Njega si svim životom svojim sledovala Božanstvenom učenju Njegovom i blagodaću nisi samo svoju dušu hranila nego i mnoštvo ljudi si od tame mnogobožja ka Hristovoj čudesnoj svetlosti privodila.

Moli Hrista Spasa, da nas molitvama tvojim udostoji da ne spotičući se svršimo stranstvovanje naše u ovoj dolini plača, i u miru i pokajanju skončamo život naš, i u svetosti poživimo na zemlji, i da se udostojimo večnog blaženog života na nebesima i tamo sa tobom i svima svetima zajedno proslavimo Nerazdeljnu Trojicu, opevajući Jedino Božanstvo Oca i Sina i Duha svetoga u vekove vekova".

Ovaj prazik nije obeležen kao crveno slovo, ali se ništa ne radi u kući ili na imanju, da se svetiteljka ne bi naljutila.

Veruje se da žene koje žive skromno i u skladu sa verom u Hrista, mogu uvek, a posebno na ovaj dan da očekuju zaštitu Blage Marije.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

FARBANJE JAJA NIJE HRIŠĆANSKI OBIČAJ, POSVEĆENO JE BOGINJI IŠTAR! Verski analitičar izneo šok tvrdnje: Ja nisam za taj običaj