veliki praznik

Ovo jelo tradicionalno treba spremiti na Ognjenu Mariju (30. jula)

0

Slavimo veliki praznik Ognjenu Mariju i na ovaj dan, po tradiciji, treba da jedemo jednu namirnicu.

Ognjena Marija je praznik kada se treba uzdržavati od rada i posvetiti se molitvi
Ognjena Marija je praznik kada se treba uzdržavati od rada i posvetiti se molitvifoto: fortton/Shutterstock

30. jula, srpska pravoslavna crkva obeležava veliki praznik, Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija.

 

Narod veruje da je Ognjena Marija u stanju da kazni gromom sve one koji ovaj dan rade i ne posvećuju se molitvi, a od nje strahuju i verni i neverni. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

 

Sveti Prokopije (21. jul), Ognjena Marija (30. jul), Sveti Ilija Gromovnik (2. avgust), Trnova Petka (8. avgust) i Sveti Pantelejmon (9. avgust) svetitelji su za koje se smatra da, ako to žele, a dovoljno im se moli, mogu da zaštite useve od elementarnih nepogoda. Nama to danas možda deluje pomalo bajkovito, jer ne zavisimo neposredno od hrane koju sami proizvodimo, ali u prošlosti su letnje oluje u trenutku umele da satru ukupan trud ratara, što je u praksi značilo dugu, gladnu godinu – rekla je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević.


Kao podsetnik na vreme u kom su ljudi molili Svetog Iliju da sačuva život, ostala je tradicija da se jedu jela posvećena pšenici. Stoga danas porodicu obradujte nekim jelom od pšenice.

 

Na današnji dan treba spremiti jelo od pšenice
Na današnji dan treba spremiti jelo od pšenicefoto: Parilov/Shutterstock

 

Ko je bila Ognjena Marija?

 

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana.

 

Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet.

 

Ognjena Marija je važan i veliki praznik, a treba se uzdržiti od poslova, iako nije crveno slovo
Ognjena Marija je važan i veliki praznik, a treba se uzdržiti od poslova, iako nije crveno slovofoto: Shutterstock / hramikona

I Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena, te spada u "ognjevite" svece.

 

Slave je svi koji su imali štete od groma i oluje. Narodna izreka kaže – ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu.

 

Bonus video

NAŠA CRKVA JE PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, A NE PRIMENJUJE SE IZ JEDNOG RAZLOGA! Najtačniji je na svetu, reč je o zabludi?!

 

makonda-tracker